Kako pronaći svoj omiljeni SPF proizvod? Šta nam savjetuju farmaceuti?

Sa dolaskom sunčanih i toplih dana sve više vremena provodimo na suncu i potrebe za adekvatnom njegom naše kože se stavljaju pred nov izazov. Poslednjih godina dosta se govori o cjelogodišnjoj upotrebi preparata sa zaštitnim faktorom, iako je najveći akcenat na ovim proizvodima tokom ljetnih mjeseci.

34227 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Piše: Marija Popivoda Subotić dr pharm, spec kozemtologije

Šta je uopšte SPF i da li je svaki proizvod isti ?

SPF je skraćenica koja potiče od engleskih riječi Sun Protection Factor, što u slobodnom prevodu znači faktor zaštite od sunčevog zračenja. Broj koji stoji uz oznaku SPF predstavlja onu količinu zračenja koja će dovesti do crvenila kože u odnosu na kožu koja je bez zaštitnog faktora. Šta to znači? Visočiji faktor znači i bolju zaštitu, ali je neophodno preparat nanositi pravilno.

Naime, proizvod se nanosi 20 min prije izlaganja sunčevom zračenju, a aplikacija se ponavlja na svakih 2h naročito nakon kvašenja tijela ili znojenja.

Kada smo na odmoru, boravimo na plaži, pomisao na često „mackanje“ kremema nam nije uvijek primamljiva iako je neophona. Korisnici proizvoda sa zaštitnim faktorom su godinama takve preparate označavali kao neprimamljive zbog teške formulacije, otežane razmazivosti, slabe vodootpornosti, neprivlačnih bijelih tragova po odjeći i nepraktačnih načina aplikacije na mokru kožu.

Kako je BABĒ odgovorio na zahtjeve korisnika?

Pružio je formulacije lagane teksture, izuzetno vodootporne u praktičnim ambalažama sa visokim faktorom zaštite. Svi proizvodi su dermatloški testirani, imaju dobru ponošljivost i kožu štite i od UVA I UVB zraka.

SUNSCREEN LOSION ZA SUNČANJE namijenjen je svim tipovima kože. Prijatne i lagane teksture sa kompeksom UV filtera koji pruža SPF zaštitu 50+ . Formula je izuzetno voodotporna i omogućava komfornu aplikaciju i boravak na plaži ili bazenu. Lagana formualcija koju koža brzo prihavata može se pripisati izuzetno hidrirajućem kompleksu bogatom ekstraktima aloje, kamilice i alantiona. Umirujući efekat daje aktivni oblik alfa bisabolola izolovanog iz esencijalog ulja kamilice koji njeguje kožu i smanjuje iritacije. Nema bijelih tragova, a koža je izuzetno zaštićena i zbog prisustva vitamina E. Ovaj snažni antioksidans pruža dodatnu zaštitu od nepoželjnih slobodnih radikala, smanjujući iritirajući potencijal sunčevih zraka.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Posebno privlačan proizvod muškoj populaciji je Sunscreen transparentni sprej.

Zašto? Njegova aplikacija je izuzetno brza, formulacija je potpuno providna što je posebno pogodno kod maljavih djelova kože. Jednako se i nanosi i resorbuje na suvu i na mokru kožu. Kombinacija UV filtera je ista kao i u losionu: kombinacija širokospektralnih UV filtera koji omogućavaju siguran boravak na suncu i adekvatnu zaštitu. I u spreju su kao antiinflamatorni faktori prisutni alfa bisabolol i vitamin E.

Tea Medica
foto: Tea Medica

BABĒ je „oslušnuo“ i odgovorio potrebama dama koje u toplijim mjesecima traže proizvod koji će omogućiti da imaju adekvatnu hidrataciju, anti age efakat ali i zaštitni faktor.

Ovakav proizvod je BABĒ SUPER fluid. Njegova prijatna tesktura prija svim tipovima kože, uključujući i osjetljivu. Kombinacija adekvatno izabranih UV filtera od strane formulatora omogućava faktor zaštite 50. Hijaluronska kisjelina doprinosi hidrataciji kože, smanjenju vidjljivih neravnina na licu i održavanju jedrine i mladog izgleda. Sem toga u formulaciji je priutan i aktivan sastojak karnozin, koji predstavlja prirodan antioksidant. Vrlo je značajan i snažan- doprinosi sintezi kolagenih i elastičnih vlakana kao najvažnijih struktura naše kože. Koža je mekana, prijatna na dodir, njena hidratacija je potpuna zahvaljujući kombinaciji humektanasa koji privlače vodu i zadržavaju je u gornjim strukturama kože.

Tea Medica, BABE
foto: Tea Medica

Sun fluid se u ponudi nalazi i u toniranoj formi sa pigmentima koji omogućavaju maskiranje neravnina na koži, ujednačavanje tena a pri tome ostavljajuči prirodan izgled. Preparati sem dermatološkog testiranja su prošli i oftamološka testiranja, parfemske note su blage i nema iritacije očiju.

Tea Medica, BABE
foto: Tea Medica

Posebna grupa korisnika su naši najmlađi. Pored praćenja davno poznatih preporuka i izbjegavanja izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana od 11-16h , nošenja lagane pamučne odjeće, roditelji brinu o izboru adekvatnog proizvoda za sunce. Traže onaj koji će pružiti dobru zaštitu i istovremeno biti pogodan za aplikaciju kod izuzetno aktivnih mališana koji svoje vrijeme vole provoditi u igri ili šetnji kraj mora ili na planini okupani suncem.

Upravo takav je BABĒ transaprentni sprej SPF50+ iz linije za djecu. Namijenjen je djeci starosti od 3 godine. Brzoupijajuće je teksture koja iako u potpunosti bezbojna-omogućava potpunu zaštitu dječije kože. Ambalaža je takva da je aplikacija moguća u svim pravcima, čak i naopačke okrenuto što omogućava brzo i adekvatno korišćenje kod najaktivnijih članova porodice. Proizvod je dermatološki testiran, apsolutno bez iritirajćueg efekta. Bogat je vitaminom E i aktivnim ekstraktima iz kamilice čime se smanjuje iritirajući efekat sunca. Koža se ne suši i vrlo je mekana na dodir. Apolikacija je moguća i na potpuno mokroj koži.

Tea Medica, BABE
foto: Tea Medica

Ovog ljeta za bezbrižno uživanje na suncu pravi odabir je BABĒ linija Sun proizvoda.

BABĒ kozmetika dostupna je u sljedećim Tea Medica apotekama:

TEA MEDICA 1 – ul. Nikole Ljubibratića br. 6 – Herceg Novi

TEA MEDICA 2 – ul. Oktobarske revolucije br. 2 - Podgorica

TEA MEDICA 3 – ul. Vladimira Rolovića 16 - Bar

TEA MEDICA 4 – ul. Mediteranska br. 8 (TQ Plaza) - Budva

TEA MEDICA 6 – Radanovići bb – Hipermarket Voli - Kotor

TEA MEDICA 9 – Cetinjski put bb – Super Voli – Podgorica

TEA MEDICA 10 - Hipermarket Voli, Bar

TEA MEDICA 5 – Hipermarket Voli, Nikšić

PANACEJA ULCINJ – Bulevar Maršala Tita - Ulcinj

STELLA ALBA 2 – ul. Vladimira Rolovića F-5 - Bar

TEA MEDICA 14 – ul. Filipa Kovačevića - Budva

TEA MEDICA 16 – ul. Moskovska br. 2c - Podgorica

TEA MEDICA 21 – ul. Braće Pedišić 19 – Meljine - Herceg Novi

TEA MEDICA 22 – ul. Mojkovačka bb - Cetinje

TEA MEDICA 23 – ul. 4. Jula bb – Naš Diskont - Podgorica

TEA MEDICA 27 – ul. Žrtava fašizma bb - Budva

TEA MEDICA 28 – Put prvoboraca bb – Škaljari - Kotor

TEA MEDICA 32 – ul. Novaka Miloševa br. 35 - Podgorica

TEA MEDICA 33 – Bulevar 21. Maj – Donja Gorica- Podgorica

TEA MEDICA 37 – Bulevar Teuta bb - Ulcinj

TEA MEDICA 38 – ul. Iva Novakovića bb - Sutomore

TEA MEDICA 41 – Magistralni put E762 bb - Danilovgrad

TEA MEDICA 42 – ul. Nikole Tesle bb – Zlatica - Podgorica

TEA MEDICA 43 – ul. Zetskih vladara bb, Voli - Zeta

TEA MEDICA 44 – ul. Sibirska bb - Kolašin

TEA MEDICA 45 – ul. Vojvode Maše Đurovića 33 – City Kvart - Podgorica