Full body MR – najkraći put do precizne dijagnoze

Full body MR – je pregled cijelog tijela (od glave do pete) na magnetnoj rezonanci u cilju preventivnog skrininga. U modernoj medicini se ova vrsta pregleda koristi za provjeru kompletnog organizma i dijagnostiku zdravstvenog stanja kako kod zdrave tako I bolesne populacije, kako bi se u najkraćem vremenskom periodu prekontrolisali.

33261 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Ovaj pregled je bezbolan i ne sadrži štetno jonizujuće zračenje (djeca i trudnice se mogu snimati na MR).

Popularno je mišljenje da se magnetna rezonanca koristi kada postoji sumnja na teška oboljenja i najgore promjene u ljudskom tijelu. A magnetna rezonanca bi, zbog svoje visoke mekotkivne rezolucije, koja na najsavršeniji način prikazuje tkiva i organe, kao i zbog toga što je neinvazivna i usled izostanka zračenja apsolutno neškodljiva, trebalo da bude prvi izbor od strane ljekara.

Zdrava populacija, koja vodi računa o svom zdravlju, ima simptome koji ne ukazuju provjereno na odredjenu vrstu bolesti, žele da prekontrolišu u kratkom roku “čitavo tijelo” može odraditi full body MR.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Ovaj pregled podrazumijeva uvid u stanje glave, vrata, grudnog koša, abdomena i male karlice. Pregled se vrši uz prisustvo ljekara, koji će pratiti da li će se na tim snimcima odredjenih djelova tijela pojaviti nešto sumnjivo, što može ukazati na odredjenu bolest. U tom slučaju, radi se detaljan pregled te regije i na licu mjesta pacijent dobija gotov nalaz.

Zdravlje i vrijeme su najvredniji resursi kojima ljudski rod raspolaže ali i jedno i drugo, uglavnom, troše besomučno. Da bi znali da smo zdravi preporučljivo je da to povremeno i provjerimo. Sistematski pregledi su potrebni, bar jednom godišnje čak i kod one populacije koja nema zdravstvenih problema. Ali velika nepoznanica je šta nam nove tehnologije pružaju u pogledu godišnjeg skrininga.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Rana dijagnostika nam u mnogim slučajevima daje prostora da se izliječimo čak i od jako teških bolesti. Kroz analizu MR snimka možemo otkriti određenu promjenu u tijelu, njenu lokalizaciju, odnos sa okolnim strukturama, krvnim sudovima, kakvog je sastava. Na osnovu svega ovoga dajemo informaciju ljekarima na koji način će dalje liječiti pacijenta. A svakako najveća satisfakcija je pacijentu, koji dodje na preventivni pregled, saopštiti da je zdrav i da nema nikakvih promjena u tijelu.

Za sve informacije I zakazivanje pozovite: 020/650-660; 067/650-670

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2 Podgorica