Od tanke do bujnije kose

Kosa do ramena i stepenasto ošišana kosa definitivno imaju više volumena od duge kose. Osim toga, kraća kosa se lakše stilizuje i lakše je možete držati “pod kontrolom”

9725 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tanka i beživotna kosa je problem mnogih žena međutim postoje savjeti koji mogu riješiti takav problem. Ukoliko smatrate da će vam biti neophodno da mijenjate frizuru ili možda njegu kose onda se veoma brzo odlučite za takav korak.

Osobe koje imaju tanku kosu može biti genetski uslovljeno ali i pretjeranim tretiranjem raznim hemijskim procesima. Efekat će biti sjajan i vaša kosa će biti puna života, a samim tim i vi.

Kosa do ramena i stepenasto ošišana kosa definitivno imaju više volumena od duge kose. Osim toga, kraća kosa se lakše stilizuje i lakše je možete držati “pod kontrolom”. Kosa podijeljena na sredinu često djeluje slijepljeno, a to je ono što ne želite. Napravite razdeljak sa stane kako bi pramenovi bili više podignuti i kosa djelovala bujnije. Iako su samoljepljivi vikleri jedan od najboljih načina da postignete volumen, brzo rješenje koje izgleda vrlo prirodno jeste da prije sušenja u kosu, u predjelu oko čela, stavite nekoliko ukosnica. Izvadite ih kada se kosa osuši i korijen kose će se podići tek toliko da nije slijepljen za tjeme. Pjena za kosu može dati volumen i može pomoći da se kosa lakše stilizuje, međutim, ukoliko stavite previše proizvoda kosa će postati teška i ništa od željenog volumena. Kada perete kosu važno je da šamponirate samo tjeme i da se trudite da ga dobro operete i kasnije isperete.

Nije preporučljivo svakodnevno pranje kose. Kupujte šampone koji dodaju volumen. Kada je balzam za kosu u pitanju njega nanesite samo na krajeve, a ne u korijen. Na taj način, oprana kosa će izgledati ljepše i bujnije. Umjesto da usmjerite fen od dolje, okrenite glavu na dolje i sušite na taj način, dakle od vrata umjesto od čela. Kada budete podigli glavu čekaće vas drugačija frizura. Ako zalizana kosa izgleda elegantno, dopustite sebi maličice razuzdanosti. Sve što nije slijepljeno i strogo idealno je vas.

Da bismo postigli efekat ponovnog rasta i uspjeli da imamo gustu kosu, moramo znati šta nju čini zapravo i šta joj pomaže kada je njen oporavak u pitanju.

Svaka ljudska dlaka ima strukturu biljke: sa korijenom i stablom. Stablo je vidljivi dio. Korijen je umetnut u bulbu, koja je izvor ishrane za folikul. Folikul dlake je izvor stem-ćelija pomoću kojih kosa raste i jedne su od najaktivnijih ćelija u organizmu. Tokom ovog procesa, stvara se sve više i keratina, koji je važan za čvrstinu vlasi.

Obnavljanjem kose, ali i njenim opadanjem, bave se naizmenični ciklusi rasta i mirovanja folikula.

Normalno je da vam dnevno otpadne oko 100 dlaka.

Posmatrajte svoju kosu kao i tijelo. Dakle, kao dio sebe koji se takođe treba njegovati.

Kao što pažljivo birate kupke, losion ili ulje za tijelo, hranite ga time, tako isto treba da se brine i o kosi - pažljivo birati šampone i regeneratore, maske za kosu, truditi se da svi ovi preparati budu na prirodnoj bazi i to je već prvi korak kako doći do guste kose.

Osim toga, važno je znati i kako oprati pravilno kosu i koliko često to činiti. Evo osnovnih savjeta:

Najbolje je prati kosu na svaka dva-tri dana i to nekim blagim šamponom. Voda treba da bude mlaka.

Prilikom šamponiranja, masirajte kožu glave jer time takođe podstičete i prokrvljenost tjemena, što je jako važno.

Balzam stavljajte samo na krajeve. Dovoljno ga je držati na kosi minut, dva pa isperite.

Ukoliko je vaša kosa masna, bez obzira na to, nemojte je češće prati od preporučenog, eventualno na dva dana, ali nekim prirodnim, blagim šamponom bez sulfata.

Jednom nedjeljno, pružite vašoj kosi specijalan tretman: nanesite neku masku (najbolje da je same pripremite) ili neko hranljivo, dobro ulje (npr. kokosovo ulje).

Bonus video: