Savjet farmaceuta: kojim preparatima njegujemo bebu, tretiramo tjemenjaču ili pelenski osip i kako je štitimo od sunca

Piše: dr pharm Aneta Baćović, Tea Medica

26597 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Koža beba je nježna i osjetljiva. Ona ima zaštitnu ulogu, održava tjelesnu temperaturu i omogućava bebi da osjeti senzacije iz spoljašnje sredine. Koža bebe se razlikuje u odnosu na kožu odraslih ljudi. Tanja je i nježnija, osjetljivija na agresivne supstance, mikroorganizme i UV zračenje. Sklona je isušivanju i zato joj je potrebna posebna njega i zaštita.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Kod novorođenčadi, koža je prekrivena zaštitnim slojem vermix caseosa u čiji sastav ulaze voda, lipidi i odumrli korneociti. Smatra se da lipidi iz vermixa sprječavaju transdermalni gubitak vode. Ovaj sloj se gubi nakon prvih nekoliko kupanja novorođenčeta i koža bebe postaje suvlja i osjetljivija. Znojne i lojne žlijezde su manje aktivne nego kod odraslih, tako da su hidrolipidni film i zaštitni kiseli omotač još uvijek nedovoljno razvijeni. U osnosu na težinu, površina kože djeteta je 2 do 3 puta veća od površine kože odrasle osobe, pa zato proizvod koji se nanosi na kožu prodire mnogo lakše. Takođe, apsorbcija je bolja na vlažnim djelovima (koža ispod pelena), oštećena koža (pelenski osip) i koži na pregibima.

Princip „više je manje“ je osnovni princip u primjeni preparata kod beba i djece. Preparat treba da je veoma nježan, a u isto vrijeme i efikasan i izrazito bezbjedan.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Njega bebe obuhvata svakodnevnu higijenu (kupanje, pranje i čišćenje kože), zaštitu kože od spoljašnjih uticaja i posebnu zaštitu i njegu osjetljive kože i drugih stanja kože.

SAVJET: Za svakodnevnu njegu koristite:

BABĒ pedijatrijski gel za kupanje – veoma nježna formula za kupanje. Sadrži ekstrakt nevena, mimoze i aloe vere koje imaju antiinflamatorno dejstvo. Ovaj kompleks hidrira kožu, dajući joj mekoću, stimuliše produkciju kolagena koji je neophodan za čvrstinu i elastičnost kože. Takođe povećava protok krvi, što dovodi do bržeg zarastanja oštećene kože.

BABĒ pedijatrijski gel za kupanje
BABĒ pedijatrijski gel za kupanje foto: Tea Medica

BABĒ pediatric ekstra blagi šampon je formulisan tako da ima pH koji je prilagođen pH bebinih suza, tako da neće dovoditi do osjećaja peckanja u očima. Pored kompleksa za bebe sadrži pantenol koji ima hidrirajući, umirujući i obnavljajući efekat kao i regenerator koji vlaži kosu, sprječava pucanje i smanjuje elektrostatički elektricitet.

BABĒ pediatric ekstra blagi šampon
BABĒ pediatric ekstra blagi šampon foto: Tea Medica

BABĒ hidrantno mlijeko za tijelo je losion sa brzim upijanjem koji hidrira i hrani i najosjetljiviju kožu. Sadrži kokum maslac bogat masnim kiselinama koje štite i regenerišu suvu i osjetljivu kožu, kamilicu-koja ima protivupalni i umirujići efekat i kompleks za njegu beba (neven, mimoza i aloja). Vitamin E ima antioksidantno dejstvo i pospješuje reparaciju kože.

BABĒ hidrantno mlijeko za tijelo
BABĒ hidrantno mlijeko za tijelo foto: Tea Medica

Suva, atopična koža beba

Usljed brojnih spoljašnjih uticaja (vjetar, tvrda voda, hladnoća, toplota) koža postaje reaktivnija i isušuje se. Ukoliko dodje do atopijskog dermatitisa koža postaje suva i hrapava. Usljed nedostatka lipida, koža postaje propustljivija, gubi ulogu barijere, što pogoduje probijanju alergena iz spoljašnje sredine. To može dovesti do zapaljenja koje je praćeno crvenilom i jakim svrabom. Ovaj tip kože ima veću propustljivost rožnatog sloja, što je uzrokovano nedostatkom lipida.

SAVJET: ZA njegu suve i atopične kože beba predlažem:

BABĒ pediatric ulje za kupanje čisti kožu bez isušivanja, hidrira i dubinski njeguje dječiju kožu. Sadrži ulje avokada bogato esencijalnim masnim kiselinama (omega 3, 6 i 9) koje djeluju antiinflamatorno i antioksidativno, vitamin F i vitamin E. Vitamin F hrani kožu, čini je mekanom, hidrira je i daje joj zdrav izgled, dok vitamin E sprječava aktivnost slobodnih radikala.

BABĒ pediatric ulje za kupanje
BABĒ pediatric ulje za kupanje foto: Tea Medica

BABĒ pediatric emolijentna krema je krema bogate teksture namijenjena veoma suvoj i atopičnoj koži. Smanjuje svrab, iritaciju i osjećaj zategnutosti. Umiruje i regeneriše kožu, jačajući zaštitnu barijeru. Djeluje antizapaljenski, brzo se upija i obezbjeđuje osjećaj mekoće na koži. Kod atopijskog dermatitisa prekida ciklus svraba, peckanja i grebanja. U svom sastavu sadrži ulje avokada, vitamin F i E, skin repair kompleks (sadrži bisabolol i ceramide koji daju osjećaj mekoće i regenerišu kožu), skin defense i skincalm kompleks.

BABĒ pediatric emolijentna krema
BABĒ pediatric emolijentna krema foto: Tea Medica

Tjemenjača

Tjemenjača kod beba je relativno čest problem. U prosjeku je ima oko 10% beba. Javlja se obično između 2. i 6. nedelje života, a najčešće prolazi do 1. rođendana, uz rijetke izuzetke do 4. godine. Temenjača ima izgled čvrstih, masnih, bjeličastih do žućkastih naslaga i ljuspica pri čemu koža ispod promjena može biti crvena i nadražena. Javlja se na tjemenu glave, obrvama, ušima, nosu, pregibima, pelenskoj regiji. Ukoliko zahvati pregibe ili pelensku regiju izgled može biti nešto drugačiji, u smislu da naslaga nema, a koža je crvena, vlažna i deluje iziritirano. Nastaje usljed hiperaktivnosti lojnih žlijezda i dejstva gljivice Malassezia furfur koja raste u sebumu.

SAVJET: U slučaju tjemenjače kod beba predlažem:

BABĒ pediatric šampon protiv tjemenjače reguliše produkciju sebuma na bebinom skalpu i otkljanja ljuspice. Veoma je blag i koristi se kao šampon za svakodnevnu upotrebu. Sadrži derivate undecilenske kiseline koji djeluje na gljivice odgovorne za deskavamatozne procese na koži glave. Neven ima antizapaljensko, umirujuće i antiseptično i regenerativno dejstvo na kožu. Salicilna kiselina reguliše produkciju sebuma i pomaže prirodnom odstranjivanju ljuspi sa vlasišta.

BABĒ pediatric šampon protiv tjemenjače
BABĒ pediatric šampon protiv tjemenjače foto: Tea Medica

Pelenski osip

Pelenski osip predstavlja iritaciju kože praćenu crvenim upaljenim tačkicama ili izbočinama na bebinom glutealnom i genitalnom predjelu. Nastaje usljed zapaljenja kože koje nastaje izlaganjem stolici ili urinu.Vrlo često može biti praćeno gljivičnom infekcijom. Jaki sapuni, znoj, vlaga ili preuske pelene takođe mogu izazvati osip ili pogoršati postojeći osip.

SAVJET: u slučaju pelenskog osipa potražite BABĒ pediatric kremu za pelensku regiju koja je lagane teksture, laka za nanošenje i uklanjanje. Štiti i umiruje kožu i pospješuje njenu regeneraciju. Glavni sastojci su cink oksid, protein kukuruza, pantenol, umirujući kompleks (ulje nevena i maslačka), ši maslac, alantoin. Zink oksid je adsorbens, upija vlagu, štiteći kožu i prirodnu barijernu funkciju. Proteini kukuruza ubrzavaju proces oporavka kože, istovremeno je štiteći od agresivnog sadržaja koji je u pelenama. Ši maslac, bogat vitaminima i mineralima, odličan je regenerator ćelija kože i ima umirujući i hidrirajući efekat.

BABĒ pediatric kremu za pelensku regiju
BABĒ pediatric kremu za pelensku regiju foto: Tea Medica

Zaštita od sunca

Zaštita od sunca za bebe i djecu je veoma značajna. Najbolja zaštita je izbjegavanje izlaganja sunčevim zracima. Kad god beba izlazi napolje, potrebno je zaštiti je adekvatnom odjećom, šeširom, ili zaštitom za kolica. Ako se izlaganje suncu ne može izbjeći, onda je potrebno odabrati adekvatan preparat sa zaštitnim faktorom. Preparat treba da bude hipoalergen, bez mirisa, sa fizičkim UV blokatorima kao što su cink oksid i titanijum oksid. Za stariju djecu mogu da se koriste i hemijski UV filteri, koj apsorbuju UV zračenje.

SAVJET: Idealna zaštita od sunca za djecu i bebe je BABĒ pediatric sunscreen sprej spf50 - sadrži zaštitne UV filtere sa spf 50 koji štite kožu od štetnog sunčevog zračenja, vitamin E i bisabolol. Vitamin E je prirodni antioksidans koji se bori protiv oksidativnog stresa i slobodnih radikala. Bisabolol hrani i umiruje kožu i smanjuje crvenilo. Sprej ima 360° sprej sistem koji omogućava ravnomjerno raspršivanje. Efikasnost mu je jednaka na suvoj i vlažnoj koži..Vodootporan je i brzo se apsorbuje. Koristi se kod djece iznad 3 godine starosti.

BABĒ pediatric sunscreen sprej spf50
BABĒ pediatric sunscreen sprej spf50 foto: Tea Medica

BABĒ kozmetika dostupna je u sljedećim Tea Medica apotekama:

TEA MEDICA 1 – ul. Nikole Ljubibratića br. 6 – Herceg Novi

TEA MEDICA 2 – ul. Oktobarske revolucije br. 2 - Podgorica

TEA MEDICA 3 – ul. Vladimira Rolovića 16 - Bar

TEA MEDICA 4 – ul. Mediteranska br. 8 (TQ Plaza) – Budva

TEA MEDICA 5 – Hipermarket Voli, Nikšić

TEA MEDICA 6 – Radanovići bb – Hipermarket Voli - Kotor

TEA MEDICA 9 – Cetinjski put bb – Super Voli – Podgorica

TEA MEDICA 10 - Hipermarket Voli, Bar

PANACEJA ULCINJ – Bulevar Maršala Tita - Ulcinj

STELLA ALBA 2 – ul. Vladimira Rolovića F-5 - Bar

TEA MEDICA 14 – ul. Filipa Kovačevića - Budva

TEA MEDICA 16 – ul. Moskovska br. 2c - Podgorica

TEA MEDICA 21 – ul. Braće Pedišić 19 – Meljine - Herceg Novi

TEA MEDICA 22 – ul. Mojkovačka bb - Cetinje

TEA MEDICA 23 – ul. 4. Jula bb – Naš Diskont - Podgorica

TEA MEDICA 27 – ul. Žrtava fašizma bb - Budva

TEA MEDICA 28 – Put prvoboraca bb – Škaljari - Kotor

TEA MEDICA 32 – ul. Novaka Miloševa br. 35 - Podgorica

TEA MEDICA 33 – Bulevar 21. Maj – Donja Gorica- Podgorica

TEA MEDICA 37 – Bulevar Teuta bb - Ulcinj

TEA MEDICA 38 – ul. Iva Novakovića bb - Sutomore

TEA MEDICA 41 – Magistralni put E762 bb - Danilovgrad

TEA MEDICA 42 – ul. Nikole Tesle bb – Zlatica - Podgorica

TEA MEDICA 43 – ul. Zetskih vladara bb, Voli - Zeta

TEA MEDICA 44 – ul. Sibirska bb - Kolašin

TEA MEDICA 45 – ul. Vojvode Maše Đurovića 33 – City Kvart - Podgorica

Tea Medica
foto: Tea Medica
Tea Medica
foto: Tea Medica