Ksantelazma ili masne naslage oko očiju: Zašto nastaju i kako ih lako ukloniti?

Obično nisu bolne niti ne svrbe, a najveći problem zapravo predstavlja estetika istih

4405 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ksantelazma ili masne naslage oko očiju su benigne kožne izrasline koje se javljaju u obliku žućkastih ili bjelkastih naslaga na koži oko očiju. Stvaraju se zbog nakupljanja masnoće, posebno holesterola, ispod površinskog sloja kože.

Obično su mekane na dodir, a mogu se pojaviti na gornjim ili donjim kapcima ili na unutrašnjem uglu oka. Veličina ksantelazmi može varirati od malih i jedva primjetnih do većih izraslina, piše N1.

Obično nisu bolne niti ne svrbe, a najveći problem zapravo predstavlja estetika istih.

Zašto nastaju ksantelazme?

Uzroci nastanka masnih naslaga oko očiju ili ksantelazmi nisu potpuno razjašnjeni, ali se vjeruje da je genetika jedan od faktora koji doprinose njihovom nastanku. Mogu se pojaviti pojedinačno ili u grupama. Njihov izgled može varirati zavisno o individualnim karakteristikama i stadiju razvoja.

Ovo su neka od osnovnih obilježja kako prepoznati ksantelazme oko očiju:

– mogu biti različitih veličina, od malih i jedva primjetnih do većih izraslina koje su vidljive na prvi pogled

– obično imaju ravnu površinu i jasno definirane rubove

– mogu biti okrugle, ovalne ili nepravilnog oblika

– često su simetrično postavljene

– mogu se povećavati u dužinu i širinu

– karakteristična boja ksantelazmi je žućkasta ili bjelkasta, ponekad s nijansom svijetlo narandžaste, no boja se može razlikovati zavisno od koncentracije masnoće i pigmenta u naslagama

– najčešće se javljaju na gornjim ili donjim kapcima, ali mogu se pojaviti i na unutarnjem uglu oka

– obično su mekane na dodir, slične masnom tkivu

– rijetko bole ili svrbe

Ksantelazme se mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali češće se javljaju kod osoba starijih od 40 godina. One mogu nastati postupno tijekom vremena ili se mogu pojaviti iznenada.

U većini slučajeva, ksantelazme se razvijaju polako i postupno rastu tokom dužeg vremenskog razdoblja. Takođe, povezane su s povišenim nivoom holesterola i triglicerida u krvi, što ih čini češćima kod osoba s hiperlipidemijom i bolestima kao što su ateroskleroza i dijabetes.

Ksantelazme mogu ukazivati na srčane bolesti

Iako nije potpuno jasan uzrok ksantelazmi, one mogu ukazivati na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog njihove veze s metaboličkim poremećajima i poremećajima metabolizma masti. Ksantelazme se često javljaju kod osoba s visokim nivoima holesterola i triglicerida u krvi. Visokog nivoa LDL ili lošeg holesterola i niskog niova HDL ili dobrog holesterola povećavaju rizik od razvoja ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti poput srčanog udara i moždanog udara.

Nerijetko su ksantelazme povezane s prisutnošću ateroskleroze, stanja u kojem se plakovi sastavljeni od masti, kolesterola i drugih materija nakupljaju na unutrašnjem zidu arterija. Ateroskleroza otežava protok krvi i može dovesti do suženja ili blokade arterija, što povećava rizik od srčanih i moždanih problema.

Ksantelazme mogu biti simptom ili indikator metaboličkog sindroma. Metabolički sindrom je skup metaboličkih poremećaja koji uključuje povišene nivoe glukoze u krvi, povišeni krvni pritisak, abdominalnu pretilost, dislipidemiju i inzulinsku rezistenciju. Ovaj sindrom takođe povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Uticaj na pojavu masnih naslaga oko očiju može imati i genetika pa tako ksantelazme mogu biti povezane s nasljednim poremećajima metabolizma masti kao što je genetska hiperkolesterolemija. Osobe s tim genetskim poremećajem imaju visoke nivoe holesterola u krvi od rane dobi, što znatno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Važno je napomenuti da prisutnost ksantelazmi ne znači uvijek da će se osoba sigurno razboljeti od kardiovaskularnih bolesti, ali može biti upozorenje na povećani rizik. Ako primijetite ksantelazme ili imate druge faktore rizika za srčane bolesti, preporučuje se konsultovati se s ljekarom radi daljnje procjene i upravljanja zdravljem srca.

Ksantelazme kod djece mogu biti povezane s genetskim poremećajima ili nasljednim stanjim. U tim slučajevima se ksantelazme javljaju u ranijoj dobi.

Stoga, iako su estetski neugodne, ksantelazme same po sebi ne predstavljaju prijetnju zdravlju, no mogu ukazati na druge zdravstvene probleme ili rizike.

Masne naslage oko očiju kod žena

Iako se možda masne naslage oko očiju zbog estetskih razloga prikazuju kao “ženska” pojava, nema značajne razlike u pojavnosti ksantelazmi između žena i muškaraca. Ksantelazme se mogu pojaviti kod oba pola podjednako, bez obzira na polnu pripadnost. U manjem broju se javljaju češće kod žena nego muškaraca.

Pojava masnih naslaga oko očiju više je povezana s drugim faktorima kao što su genetika, nasljedni faktori, metabolički poremećaji i nivo masnoća u krvi, nego sa polom osobe.

Kako se riješiti masnih naslaga oko očiju?

Prilikom pojave masnih žućkastih naslaga oko očiju se odmah preporučuje posjetiti ljekara ili dermatologa.

Oni će prvo vizualnim pregledom ustanoviti o čemu se radi te kakve će tretmane preporučiti. U većini slučajeva nisu potrebni posebni niti skupi tretmani.

Uklanjanje masnih naslaga oko očiju ili ksantelazmi može se obaviti različitim metodama, a najčešće su krioterapija (zamrzavanje), elektrokauterizacija (električna paljenja) ili hirurško uklanjanje. Za navedene metode nisu potrebne dodatne pretrage te se zahvat obavlja u lokalnoj anesteziji dok je pacijent budan.

Ovo su uobičajeni tretmani:

1. Krioterapija

Metoda koja koristi tečni azot za zamrzavanje i uništavanje ksantelazmi. Postupak je relativno brz i jednostavan, ali može biti potrebno nekoliko sesija kako bi se postigao željeni rezultat.

2. Elektrokauterizacija

Postupak koji koristi električnu struju za paljenje i uklanjanje ksantelazmi. Ova metoda može biti učinkovita, ali može ostaviti ožiljke ili pigmentaciju na koži.

3. Laserska terapija

Ksantelazme se mogu ciljano tretirati laserskom terapijom u nekoliko sesija, no pruža dobre rezultate.

4. Hirurško uklanjanje

U nekim slučajevima, posebice ako su ksantelazme velike ili ne reaguju na druge tretmane opcija je hirurško uklanjanje.

Nemojte ih uklanjati sami

Nikako se ne preporučuju vlastiti pokušaji uklanjanja ksantelazmi kod kuće.

Takođe je važno znati da se uklanjanjem ksantelazmi rješava samo estetski problem, a osnovni se uzroci, kao što su povišeni nivoi holesterola ili metabolički poremećaji, trebaju liječiti u saradnji s ljekarom.

Oporavak nakon uklanjanja masnih naslaga oko očiju traje nekoliko sedmica. U prvim danima je potrebno mazati područje antibiotskom masti. Nekoliko sedmica nakon zahvata su vidljivi crvenkasti rezovi koji polako blijede i na kraju nestaju.

Ksantelazme se mogu ponovno pojaviti stoga je važno rješavati uzrok problema.

Bonus video: