Šta muve rade kad slete na hranu

Udovi su im osjetljivi i služe za više stvari. Na njima imaju receptore ukusa, tako da muve zapravo mogu osjetiti ukus nogama

7195 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Muve imaju dlake po cijelom tijelu. Dlake na udovima im služe kao detektori za letenje, pronalaženje hrane i obavljanje ostalih stvari, i zato ih moraju držati čistim sve vrijeme.

Vjeruje se da muve potiču iz Azije, ali danas žive svugdje gdje žive ljudi, osim na Antarktiku i možda nekoliko ostrva. One nikada nigde ne idu same. U divljini i pustinji, gdje ljudi nema, nećete naći nijednu muvu, prenosi N1.

Ali znate li zašto muve zapravo trljaju svoje nožice? Odgovor je – zato što ih čiste. Naime, muve imaju dlake po cijelom tijelu. Dlake na udovima im služe kao detektori za letenje, pronalaženje hrane i obavljanje ostalih stvari, i zato ih moraju držati čistim sve vrijeme. Dakle, trljaju ih svaki put kad im se ukaže prilika.

Udovi su im osjetljivi i služe za više stvari. Na njima imaju receptore ukusa, tako da muve zapravo mogu osjetiti ukus nogama.

Muve ne mogu žvakati, pa su na dijeti koja se sastoji isključivo od tečnosti. Ako je hrana koju su odabrale za sljedeći obrok čvrsta, imaju poseban ritual da je učine jestivom. Naime, muva povrati probavne sokove na svoju buduću hranu, a ti je sokovi razbiju na najsitnije komadiće koji se mogu popiti. Takođe, izbacivanjem tih sokova oslobađa se prostor u njihovim želucima za novu hranu.

Nije nepoznato da muve često sjede na hrani. No, iako se mogu činiti bezopasnima, to baš i nije tako. Prvo, one prolivaju probavne sokove na hranu, što je već dovoljno neprijatno, a morate imati na umu i da muve slijeću svuda, i to ne uvijek na cvijeće, nego i druge stvari (trula hrana, kontejneri i ostalo). Dakle, njihovi udovi skupljaju sve mikrobe s tih mjesta. Kada muva sleti na hranu, ona prenosi sve te bakterije u vaš obrok. Neki od mikroba koje prenose mogu čak uzrokovati bolesti, poput kolere i tifusa.

Jednom je čak napravljen eksperiment da se pokaže šta se tu zapravo događa. Bile su pripremljene dvije činije: u jednoj je bio crveni prah neke vrste začina, a u drugoj bijeli pirinač. Muve su migrirale iz činije začina u činiju s pirinčem i natrag. Ubrzo je pirinač bio prekriven crvenim začinom. Sada zamijenite ovaj bezopasni začin nečim odvratnijim, a pirinač svojom večerom.

Dakle, uvijek bi trebalo pokriti hranu kako biste bili sigurni da muva ne prošeta po njoj ili još gore, ne pljune po njoj. Ali, ne brinite ako muva uspije na sekundu sjesti na vaš sendvič prije nego što je otjerate. Nema potrebe da ga bacate, ako ste brzo reagovali, sigurni ste. Takođe, stručnjaci kažu da prosječno zdrav čovjek ima dovoljno jak imunološki sistem da odbije parazite.

Iako su muve gadne i dosadne, one su ipak i korisne jer oprašuju cvjetove. Takođe, da muve ne postoje, naša bi planeta bila još prljavija jer one recikliraju dio ljudskog otpada. Takođe su važan deo ekosistema jer su hrana za ptice, paukove, guštere, žabe i mnoge druge, piše Bright Side.

Bonus video: