Da li je potrebno istuširati se čim izađete iz mora?

Kupanje u morskoj vodi, slane saune i upotreba morske soli u kuvanju odavno su dio kulture življenja. Poznati su i uticaji morskog okruženja na kožu u određenim uslovima

23444 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nekima nakon kupanja u moru smeta so na koži, pa se odmah istuširaju, drugima ne. Šta je bolje za kožu?

Odavno znamo da morska voda, bogata solju, kao i vazduh na mnogo načina blagotvorno djeluju na zdravlje. Kupanje u morskoj vodi, slane saune i upotreba morske soli u kuvanju odavno su dio kulture življenja. Poznati su i uticaji morskog okruženja na kožu u određenim uslovima. U svakom slučaju, dobro je znati kako morska so utiče na kožu, piše sajt Metropolitan, koja sažima rezultate istraživanja.

Uvijek imajte na umu dvije stvari: morska voda mora biti čista i nije prikladna za sve tipove kože, prenosi N1.

Ublažavanje simptoma ekcema

Ekcem je česta alergijska upala kože koja se manifestuje kao ispucala, suva koža koja svrbi, a ponekad i kao otok. Jedno istraživanje iz 2016. pokazalo je da morska voda može da ima pozitivan uticaj na kožu zahvaćenu ekcemom. Dobri efekti dolaze od minerala kojima je morska voda obogaćena, kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, selen, hrom…

Kupanje u morskoj vodi zato može uticati na ublažavanje simptoma. Glavni uslov je, naravno, da je more čisto.

Ublažavanje drugih alergijskih reakcija

Morska voda smanjuje prisustvo imunoglobulina E, koji izaziva alergijske reakcije, a takođe usporava ili zaustavlja reakciju kože na prisustvo određenih drugih materija koje uzrokuju alergije.

Pomoć kod psorijaze

Ljekari često preporučuju potapanje u morskoj vodi ili vodi s odgovarajućom količinom morske soli kako bi se ublažili simptomi psorijaze.

Neće biti na odmet ako malo više plivate u moru nego inače da biste smanjili obim ili se čak riješili psorijaze, piše Metropolitan.

Naglašava se, međutim, da to naravno ne znači da ćete se trajno riješiti psorijaze. Iako još nije jasno zašto morska voda ublažava psorijazu, istraživači pretpostavljaju da širi krvne sudove, oslobađa β-endorfine i enkefaline koji pomažu u suzbijanju bola ili pomaže u uklanjanju bakterija sa površine kože.

Prirodni piling

Morska voda može da djeluje kao piling za cijelo tijelo, uklanjajući mrtve ćelije s površinskog sloja kože. To sprečava njihovo nakupljanje, koje inače dovodi do akni i mitisera.

Bonus video: