Psiholog otkriva na šta roditelji nikada ne bi trebalo da primoravaju svoju djecu

Kako objašnjava dječiji psiholog Laura Markham, za malu djecu koncepti dijeljenja i pozajmljivanja su previše složeni da bi ih razumjeli. Ona još nisu u potpunosti razvila empatiju i ne mogu da vide stvari iz perspektive drugog djeteta

7731 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Većina roditelja se bar jednom našla u nezgodnoj situaciji kada njihovo dijete nije htjelo da dijeli igračku sa drugim djetetom tokom igre.

U ovim slučajevima mnogi od njih na sve moguće načine pokušavaju da ubijede dijete da odustane od stvari u kojoj je uživalo jer je za to zainteresovano drugo dijete, prenosi „Very Well Family“.

Jedan od glavnih principa u ranom detinjstvu je učenje djece da se igraju zajedno, a roditelji često pretpostavljaju da to znači naučiti djecu da uvijek nešto dijele sa drugom djecom, prenosi N1.

Kako objašnjava dječiji psiholog Laura Markham, za malu djecu koncepti dijeljenja i pozajmljivanja su previše složeni da bi ih razumjeli. Ona još nisu u potpunosti razvila empatiju i ne mogu da vide stvari iz perspektive drugog djeteta.

Prisiljavanje djeteta da dijeli ne uči ga društvenim vještinama, to može samo da poveća učestalost izliva bijesa. Dr Markhamu smatra da prisiljavanje djeteta da dijeli svoje igračke sa drugom djecom uči ga pogrešnim lekcijama, a za roditelje je bolje da to izbjegavaju.

Prije svega, takvo ponašanje djetetu pokazuje da plačem uvijek može da dobije ono što želi. Osim toga, uči ga i da uvijek treba nešto dati drugom djetetu ako to traži, prenosi Index.hr.

Iako ovo nisu lekcije koje roditelji namjeravaju da nauče svoju djeci, kada su prisiljena da dijele, djeca imaju tendenciju da to i usvoje.

Bonus video: