Koliko je zdravo jesti puter od kikirikija?

Čisti kikiriki puter sadrži samo 20 odsto ugljenih hidrata, što ga čini dobrom opcijom za ljude sa dijabetesom tipa 2

11409 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Puter od kikirikija predstavlja zapravo neprerađenu hranu - u osnovi je to samo kikiriki, često pržen i mljeven dok se ne dobije pasta. Ipak, neki komercijalni proizvodi mogu biti i nezdravi, jer mogu sadržati razne dodatke kao što su šećer, biljna ulja i masti. Konzumacija prevelike količine šećera, masti i nezdravih ulja može predstavljati zdravstveni problem, posebno što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, pa je stoga potreban poseban oprez prilikom konzumiranja ovakvih proizvoda.

Takođe, poznato je da preveliki unos soli povećava rizik od razvoja arterijske hipertenzije (povišenog krvnog pritiska), koja je tzv,,,tihi ubica’’ jer ne dovodi do značajnijih simptoma, a povezana je sa razvojem kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti. Zato, ako je puter od kikirikija vaš izbor, odaberite onaj koji ne sadrži veliku količinu dodate soli.

Dobar izvor proteina

Kikiriki puter je prilično energetski bogata namirnica.

Porcija od 100 grama sadrži:

  • 22 grama ugljenih hidrata (14 odsto kalorija), od čega 5 grama vlakana
  • 22,5 grama proteina (14 odsto kalorija)
  • 51 gram masti, što ukupno iznosi oko 72 odsto kalorija.

Iako je kikiriki puter prilično bogat proteinima, on sadrži malo esencijalne aminokiseline metionina.Nedostatak metionina je obično povezan sa ukupnim nedostatkom proteina ili određenim bolestima. Nedostatak metionina je izuzetno rijedak u osoba koje su uglavnom dobrog zdravlja.S druge strane, smatra se da nizak unos metionina može imati i određene prednosti. Studije su pokazale da može da produži životni vijek pacova i miševa, ali nije jasno da li na isti način djeluje i kod ljudi.

Sadrži malo ugljenih hidrata

Jedan veliki pregled osam naučnih studija je otkrio da je redovno konzumiranje kikiriki putera povezano sa manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 tokom dužeg perioda. Ove blagodeti su dijelom pripisane oleinskoj kiselini, jednoj od glavnih masnih kiselina u kikirikiju. Antioksidanti takođe mogu igrati ulogu u ovim povoljnim efektima.

Bogat u zdravim mastima

Porcija od 100 grama kikiriki putera sadrži obilnu dozu od 597 kalorija. Uprkos tome, konzumiranje umjerenih količina čistog putera od kikirikija ili cijelog kikirikija sasvim je u redu ako ste na dijeti za mršavljenje.Pošto je kikiriki puter bogat masnoćama zdravim za srce i dobar je izvor proteina, vegeterijancima ili onima koji se drže biljne dijete može biti dobra opcija ako se konzumira u umjerenim količinama.Polovinu masti čini oleinska kiselina, zdrava mononezasićena masna kiselina koja se takođe nalazi u velikim količinama u maslinovom ulju.Puter od kikirikija sadrži i nešto linolne kiseline, esencijalne omega-6 masne kiseline. Neke studije sugerišu da visok unos omega-6 u odnosu na omega-3 masne kiseline može povećati inflamaciju u organizmu i rizik od hroničnih bolesti.Međutim, sa tim se ne slažu svi naučnici. Neke naučne studije pokazuju da linolna kiselina ne podiže nivo inflamatornih markera u krvi, što dovodi u sumnju ovu teoriju.

puter od kikirikija, kikiriki puter
foto: Shutterstock

Kikiriki puter je prilično bogat vitaminima i mineralima

Kikiriki puter je prilično hranljiv. Porcija od 100 grama pruža mnogo vitamina i minerala, uključujući vitamin E, B3, B6, folate, magnezijum, bakar i mangan. Takođe je bogat biotinom i sadrži umjerene količine vitamina B5, gvožđa, kalijuma, cinka i selena.Međutim, imajte na umu da se radi o porciji od 100 grama koja sadrži ukupno 597 kalorija. To znači da u poređenju sa niskokaloričnom biljnom hranom kao što su spanać ili brokoli, kikiriki puter nije toliko hranljiv.

Bogat je antioksidantima

Kikiriki puter je prilično bogat antioksidantima, poput p-kumarne kiseline, što može smanjiti artritis u eksperimentalnim studijama sprovedenim na pacovima. Takođe, puter od kikirikija sadrži malo resveratrola, što je povezano sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih hroničnih bolesti kod životinja. Resveratrol ima mnoge druge pozitivne zdravstvene koristi, iako su ograničeni dokazi za to kod ljudi.

Sadrži kalijum

Odličan je izvor kalijuma, koji pomaže bubrezima da filtriraju krv, održava centralni nervni sistem i snižava krvni pritisak.

Odličan je za zdravlje kostiju

Sadrži oko 49 g magnezijuma, koji je dobar za oporavak mišića, mentalno zdravlje i za zdravlje kostiju.

Pomaže u smanjenju tjelesne mase

Duže ćete se osjećati sitima i nećete imati potrebu za dodatnim grickanjem.

Pomaže imunitetu

Tragovi vitamina B6 i cinka koji se nalaze u njemu pomažu ljudskom imunitetu.

Domaći kikiriki puter

Sastojci za puter

  • 300g kikirikija, nepečenog i neslanog
  • prstohvat morske soli
  • proizvoljni dodaci
  • med, javorov sirup
  • cimet ili začin po želji

Postupak

Pecite kikiriki oko 15 minuta na 160°C u zagrijanoj pećnici ili kraće, dok blago ne požuti i jedva počne da miriše. Ako volite, možete ga prepeći malo više, ali pazite da ne pretjerate, jer će postati gorkast.Pustite da se na kratko prohladi i ako je neoljušten, protrljajte dlanovima ili ubacite u suvu krpu i protrljajte dok se kožica najvećim dijelom ne skloni.Počnite da blendirate kikiriki u multipraktiku ili nekoj jačoj sjeckalici i dodajte prstohvat morske soli.Miksajte do 15 min.Prespite u čistu staklenu teglu i uživajte! U frižideru se može održati oko nedelju dana.

Kikiriki puter sa komadićima

Ako želite da puter bude zrnast i da nekad osjetite komadiće kikirikija, možete ostaviti jedan djelić i dodati ga kad je puter skoro već umućen. Izmiksajte kratko, ali pazite da ne pretjerate.Osim toga, možete staviti čitavu količinu u multipraktik, samo na kratko izmiksati, a zatim dio odvojiti sa strane i dodati kad je puter već umućen.

Bonus video: