Može li pušenje uzrokovati trovanje ugljen-monoksidom?

Za one koji ne žele da se odreknu duvana i nikotina, postoji manje štetno rješenje koje će značajno smanjiti izlaganje ugljen-monoksidu

21229 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ugljen-monoksid (CO) je otrovan gas bez boje, mirisa i ukusa - što ga praktično čini neuočljivim dok ne postane prekasno, zbog čega je naročito opasan. Nastaje nepotpunim sagorijevanjem gotovo bilo kog zapaljivog proizvoda.

U domaćinstvima to se događa pri sagorijevanju drva u kaminu ili pećima, kod plinskih pećnica, uključujući i plinske bojlere ali i prilikom pušenja, odnosno sagorijevanja duvana.

Pušenje cigareta povećava nivo ugljen-monoksida (CO) u krvi. Normalan nivo CO za nepušača zavisi od nivoa ugljen-monoksida u vazduhu, ali obično je između 0 i 8 ppm (parts per million ili broj čestica na milion čestica je učestala mjera za izražavanje koncentracije gasova). Nivo CO za pušača je obično mnogo veći i varira u zavisnosti od doba dana, broja popušenih cigareta i načina na koji se dim udiše.

Osoba koja popuši kutiju cigareta dnevno obično će imati nivo ugljen-monoksida od oko 20 ppm.

Pušenje može uzrokovati trovanje ugljen-monoksidom

Pušenje može dovesti do trovanja ugljen-monoksidom ako se veliki broj cigareta brzo puši, a posebno ako to čini u zatvorenom prostoru. Zbog toga „strastveni“ pušači nerijetko mogu osjetiti simptome trovanja poput ubrzanog lupanja srca, jake glavobolje i mučnine, pa i završiti na bolničkom liječenju.

Ovakvi simptomi će ipak većini pušača privući pažnju pa će samostalno kada osjeti da mu nije dobro prestati da puši prije nego što mu medicinska pomoć uopšte bude potrebna.

Dobra vijest za one koji planiraju da ostave cigarete je da će se nakon prestanka pušenja nivo ugljen-monoksida ubrzo vratiti u normalu. Za one koji u ovom trenutku ne žele da se odreknu duvana i nikotina, postoji manje štetno rješenje koje će značajno smanjiti izlaganje ugljen-monoksidu.

To su bezdimne alternative cigaretama zasnovane na tehnologiji zagrijavanja duvana koje emituju u prosjeku 98 % manje ugljen-monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete.