Odvojite 15 minuta za samopregled dojki

Najbolje vrijeme za samopregled je između petog i desetog dana menstrualnog ciklusa odnosno oko nedjelju dana poslije završetka menstrualnog krvarenja, jer tada grudi imaju najmanji broj grudvica

10907 pregleda 31 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zašto je važan samopregled dojki?

  • Zato što na taj žena može opipati strukturu mliječne žlijezde i prepoznati eventualne promjene u njoj.
  • Svaka nepravilnost budi sumnju, pa se žene ranije javljaju ljekaru radi utvrđivanja tačne dijagnoze.
  • Redovna briga i kontrola podižu svijest o samoj bolesti i doprinose ranom otkrivanju karcinoma dojke, dok je izlječiv u potpunosti.

Kada je najbolje obaviti samopregled?

  • Dojke mijenjaju svoju strukturu tokom menstrualnog ciklusa, pa zato treba da se pregledaju približno istog dana ciklusa. Najbolje vrijeme za samopregled je između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa tj. oko nedjelju dana poslije završetka menstrualnog krvarenja, jer tada grudi imaju najmanji broj grudvica.
  • U menopauzi žena sama treba da odredi dan u mjesecu za pregled svojih dojki i da ga redovno sprovodi.

Kako izgleda samopregled dojki?

Samopregled obuhvata posmatranje izgleda dojki u ogledalu i opipavanje strukture mliječne žlijezde, kao i okolnih limfnih žlijezda.

Pregled treba započeti posmatranjem dojki (inspekcija)

  1. Stanite ispred ogledala, ruke slobodno spustite pored tijela i posmatrajte svoje grudi. Obratite pažnju na simetriju i veličinu. Potražite promjene na koži (crvenilo, otok, perutanje…). Zatim posmatrajte bradavice (veličinu, izgled, boju, promjene na njima, posebno da li su uvučene).
  2. Podignite ruke iznad glave i ponovo pažljivo posmatrajte, tražeći nepravilnosti u izgledu dojki.
  3. Zatim stavite ruke na kukove i ponovite isto, kao sa spuštenim odnosno podignutim rukama.
  4. Na kraju se okrenite bočno i pogledajte iz profila. Palpacija dojki (opipavanje) podrazumijeva pregled dojke uz pomoć sopstvenih prstiju.
  5. Podignite ruku iznad glave, dok drugom rukom vršite pregled.
  6. Isto ponovite sa drugom dojkom.
  7. Spustite ruku pored tijela, a drugom rukom obavite samopregled. Zatim isto ponoviti sa druge strane.
  8. Lezite i stavite jastuk ispod lijevog ramena, a lijevu ruku zabacite iza glave. Ispruženim prstima desne ruke opipavajte lijevu dojku na isti način kao u stojećem položaju. Ponovite sa desnom dojkom.
  9. Na kraju treba nježno pritisnuti bradavice između palca i kažiprsta. Tako ćete provjeriti da li postoji neki iscjedak iz bradavice.

Pregled može da se vrši u stojećem stavu, sa spuštenim i podignutim rukama ili ležeći. Zapravo, treba pregledati tkivo u sva tri položaja. Može se obaviti i pod tušem, sa nasapunjanom kožom, jer će tako lakše prsti kliziti.

pregled dojke
foto: Shutterstock

Palpiranje dojki se vrši vrhovima ispruženih prstiju. Jagodica prsta je vrlo osjetljiva, pa će otkriti i manje opipljive promjene.

Treba pritisnuti dosta jako, da bi se osjetile strukture ispod kože. Pazite da ne napravite modrice.

Tehnika pregleda

  • Prstima se palpira cijela dojka na jedan od 3 načina - duž vertikalne osovine, od spolja ka bradavici ili kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu. Poželjno je koristiti istu tehniku pri svakom narednom pregledu.
  • Vertikalni pregled: početi pregled pomjerajući prste od gore prema dolje, počev od pazuha, pa do spoja sa drugom dojkom.
  • Krenuti od spoljašnje ivice prema bradavici, a onda lagano pomjerajući udesno ili ulijevo ponoviti isto. Zamisliti sat sa 12 podeoka i krenuti pregled od svakog broja prema centru tj. bradavici. Paziti da se ne propusti ni jedan djelić tkiva pri pregledu.
  • Ako se odlučite za kružne pokrete, koji su i najjednostavniji, treba krenuti po najvećem obimu (po ivicama dojke) u istom smjeru dok ne napravite pun krug. Tada se smanji obim kruga po kome treba palpirati i tako sve dok se ne dodje do bradavice. Važno je napomenuti da se palpiranje vrši bez podizanja prsta sa kože.
  • Zapamtite kakav je osjećaj pri palpaciji, da biste mogli uporediti sa narednim pregledima. Vrlo je važno da žena nauči da prepozna uobičajene strukture dojke.
  • Posebno pažljivo pregledati gornje - spoljašnji dio obje dojke, pošto je to najaktivniji dio mliječne žlijezde i samim tim najčešće mjesto i benignih i malignih tvorevina.

Pregled pazuha i okoline

Pazušne jame su obavezno uključene u pregled, jer se u njima nalaze limfni čvorovi, koji su prvi zahvaćeni kod raka dojke. Maligne ćelije iz dojke nošene limfom dospijevaju prvo u pazušne limfne žlijezde. Znak su bezbolno uvećani limfni čvorovi.

  1. Podići ruku iznad glave.
  2. Drugom rukom se pregleda vrh pazušne jame. Prsti su sastavljeni i ispruženi.
  3. Krenuti od dolje prema gore, zatim od spolja prema unutra, ne propuštajući ni jedan dio. Blagim pritiskom prstiju traže se eventualne promjene (čvorići) u pazuhu.
  4. Na isti način pregledati drugu pazušnu jamu.
  5. Prstima pregledati jamu iznad ključne kosti.
  6. Pregled proširiti na vrat - palpirati duž linije koja ide bočno od grkljana, sa obje strane. I to prstima lijeve ruke desno od grkljana, a prstima desne lijevu stranu.
  7. Tražiti eventualno prisutne čvoriće. Obratiti pažnju da li su, ukoliko su uvećani, limfni čvorovi bolni ili ne na dodir.

Bonus video: