Neobičan simptom povišenog holesterola može da se javi i na nožnim prstima

Nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu, zbog čega pacijenti osjećaju gore navedene bolove

16078 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visok holesterol je potencijalno fatalno stanje koje pogađa milione ljudi. Kako objašnjavaju lekari, u većini slučajeva mnogi čak i ne shvataju da imaju visok holesterol dok ne razviju ozbiljne komplikacije kao što su srčani ili moždani udar.

Iako većina simptoma često ostane neprimjećena, ljekari su istakli jedan neobičan simptom koji može biti znak povišenog holesterola, a javlja se na našim prstima, piše Sun, prenosi N1.

Prema NHS, grčevi ili osećaj stezanja u nogama ili stopalima, tačnije u prstima, mogu biti znak takozvane periferne arterijske bolesti uzrokovane povišenim nivoom holesterola u krvi.

Ovo uobičajeno srčano oboljenje je upravo komplikacija koja nastaje zbog neliječenog visokog holesterola.

Nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu, zbog čega pacijenti osjećaju gore navedene bolove.

Kako stručnjaci objašnjavaju, kod mnogih ljudi prvi znaci ovog stanja počinju sporo i neredovno, obično sa nelagodnošću kao što su umor i grčevi u nogama i stopalima koji se pogoršavaju fizičkom aktivnošću, prenosi index.hr.

Bonus video: