Ovo su tri najveća mita o alternativama za cigarete

Jedan od najčešćih mitova je da su bezdimne alternative, kao što su e-cigarete i uređaji koji zagrijavaju duvan jednako štetne kao i tradicionalne cigarete

16115 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

„Ako prestanem da pušim jednu kutiju cigareta na dan, smanjiću rizik od štetnosti cigareta“ - ovo je jedan od najpoznatijih mitova, koji kao da oduvijek vlada među pušačima.

Drže ga se tvrdokorni pušači koji pogrešno misle da se šteta po organizam, koju izazivaju cigarete, može smanjiti ako se smanji i količina konzumiranog duvana.

Opsežna naučna istraživanja posljednjih godina dokazala su da je najštetniji sastojak cigarete u stvari duvanski dim koji nastaje sagorijevanjem, tako da ne postoji način da se smanji šteta ako se smanji broj popušenih cigareta. Međutim, štetnost se može smanjiti ako se eliminiše sagorijevanje duvana, pa je nauka posljednjih godina razvila i savremenije oblike konzumiranja duvana i nikotina koji ne proizvode duvanski dim, a ovi uređaji su poznati kao manje štetne alternative cigaretama.

Kako to obično s novim izumima biva i o ovim alternativama se pojavljuju razni mitovi i predrasude a ovo su tri najčešća:

Mit #1: Bezdimne alternative jednako su štetne kao i tradicionalne cigarete

Jedan od najčešćih mitova je da su bezdimne alternative, kao što su e-cigarete i uređaji koji zagrijavaju duvan jednako štetne kao i tradicionalne cigarete. Brojne naučne studije su dokazale da su ovi proizvodi daleko manje štetni od cigareta. Izvršna agencija Ministarstva zdravlja Velike Britanije objavila je izvještaj u kojem se navodi da su e-cigarete najmanje 95% manje štetne od pušenja. Isti izvještaj takođe naglašava potencijal za značajne zdravstvene benefite kod pušača koji pređu na e-cigarete.

Osim toga, Američka agencija za hranu i ljekove je IQOS, uređaj zasnovan na tehnologiji zagrijavanja duvana, kategorizovala kao proizvod modifikovanog rizika i potvrdila da je izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama prilikom korišćenja značajno smanjena u odnosu na upotrebu cigareta.

Svakako, treba imati u vidu da je IQOS proizvod koji oslobađa nikotin i izaziva zavisnost.

Mit #2: Nikotin izaziva bolesti koje se povezuju sa pušenjem

Istina je da nikotin izaziva zavisnost i zato nije bez rizika, ali je isto tako nauka pokazala da nikotin nije taj koji uzrokuje „pušačke bolesti", već su to sagorijevanje i udisanje štetnih materija koje nastaju kao rezultat sagorijevanja. Bezdimne alternative isporučuju nikotin bez procesa sagorijevanja, značajno smanjujući štetu koju izazivaju zapaljive cigarete.

Mit #3: Prekasno je za promjenu, šteta je učinjena

Mnogi pojedinci koji su pušili duži niz godina, mogu vjerovati da prelazak na manje štetne alternative neće imati značajne koristi jer je šteta već učinjena. Međutim, ovo je mit koji može da obeshrabri pušače da pokušaju da se prebace i previde potencijal za značajna poboljšanja kvaliteta života.

Istraživanja su dosljedno pokazala da prelazak na bezdimne alternative u bilo kojoj dobi pruža brojne prednosti i može značajno da smanji rizik od razvoja problema povezanih s pušenjem. Zato bi odgovor onim tvrdokornim pušačima s početka mogao biti samo ako u potpunosti prestanu da puše cigarete, smanjiće rizik. Ako neće da prestanu, mogu da potraže alternative.