Vještačka inteligencija daje nadu u otkrivanju raka dojke

Ljekari i naučnici sa švedskog Univerziteta Lund otkrili su da je mamografski skrining uz podršku vještačke inteligencije (AI) gotovo prepolovio opterećenje radiologa tokom nasumičnog istraživanja u okviru švedskog nacionalnog programa skrininga raka dojke

7979 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na osnovu prvih rezultata istraživanja, vještačka inteligencija mogla bi pomoći u boljem dijagnostikovanju raka dojke, pogotovo u zemljama u kojima nema dovoljno radiologa.

Ljekari i naučnici sa švedskog Univerziteta Lund otkrili su da je mamografski skrining uz podršku vještačke inteligencije (AI) gotovo prepolovio opterećenje radiologa tokom nasumičnog istraživanja u okviru švedskog nacionalnog programa skrininga raka dojke.

"Mamografski skrining podržan vještačkom inteligencijom rezultirao je sličnom stopom otkrivanja raka u poređenju sa standardnim dvostrukim očitavanjem, sa znatno nižim radnim opterećenjem čitanja zaslona, što ukazuje da je upotreba vještačke inteligencije u mamografskom skriningu sigurna", ističu naučnici.

"Prvi rezultati istraživanja za grupu veću od 80.000 žena u Švedskoj otkrivaju da je skrining podržan vještačkom inteligencijom otkrio 20 posto više karcinoma u poređenju s rutinskim dvostrukim očitavanjem mamograma od strane dva specijalizirana radiologa", dodao je tim.

Međutim, istaknuli su da rezultati istraživanja neće biti konačni još nekoliko godina.

Naučnici, čiji su nalazi objavljeni u časopisu "Lancet Oncology", rekli su da tek treba ustanoviti kako utiče korištenje vještačke inteligencije na otkrivanje karcinoma u razdoblju između redovnih skrininga prije nego što se odluči je li upotreba vještačke inteligencije u mamografskom pregledu opravdana.

"Još moramo razumjeti implikacije po zdravstvene ishode pacijenata, posebno može li kombinacija stručnosti radiologa s vještačkom inteligencijom pomoći u otkrivanju raka u trogodišnjim razdobljima između redovnih skrininga koji se često propuštaju tradicionalnim skrininzima, kao i isplativost tehnologije", rekla je Kristina Lang s Univerziteta Lund.

Tim smatra da bi pomoć vještačke inteligencije mogla biti potrebna u zemljama koje nemaju dovoljno radiologa.

"U mnogim zemljama postoji manjak radiologa specijaliziranih za dojke, uključujući manjak od oko 41 radiologa (osam odsto) u Ujedinjenom Kraljevstvu 2020. i oko 50 u Švedskoj, a potrebno je više od decenija da se osposobi radiolog sposoban tumačiti mamografije", rekli su.

Bonus video: