Pet strategija: Kako savladati osjećaj tjeskobe i straha?

Kada smo žrtve tjeskobe, prepušteni smo na milost i nemilost svojim emocijama i više nemamo kontrolu nad svojim životom i smjerom kojim ide

18587 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi nekad imamo trenutak potpune panike u kojem ne znamo šta da radimo i sve izgleda izgubljeno – možda u iščekivanju ispita za koji se ne osjećamo previše spremnim, zbog poteškoća na poslu ili zbog važne promjene u životu.

Suočeni smo s problemom koji nam se čini nerješivim: osjećaji tjeskobe i straha koji se tada javljaju zamagljuju nam um i ne dopuštaju nam da jasno razmislimo o koracima koje treba preduzeti kako bismo uspješno savladali prepreku.

Šta učiniti u tim slučajevima? Kako se smiriti i povratiti potpunu kontrolu nad svojim postupcima, vratiti svoj život?

Novi list predlaže pet vrlo jednostavnih strategija koje možete da primijenite u praksi kako biste se izvukli iz teškog trenutka, koje možete primijeniti sve zajedno ili čak pojedinačno:

1. Usredsredite se na svoje snage

Kao što smo rekli, tjeskoba zamagljuje naš um i sprječava nas da vidimo svoju vrijednost i mnoge uspjehe koje smo već postigli u našim životima.

Osjećamo se neuspješno, nesposobni da postignrmo bilo kakav podvig i tako postajemo ranjivi na djelovanje negativnih misli.

Umjesto da razmišljate o tome što vam nedostaje ili šta ne znate da uradite, usredsredite se na vještine i ciljeve koje ste već postigli.

Uzmite olovku i papir, nekoliko puta duboko udahnite i zapišite pet svojih prednosti i pet ciljeva koje ste uspjeli da ostvarite.

Mogli bi da kupite kuću, otvorite firmu, uspješno položite fakultetski ispit, pronađete rješenje problema.

“Prisjećanje” da ste se već suočili s važnim izazovima u prošlosti i uspješno ih svladali prvi je način da vratite svoje samopoštovanje i ograničite djelovanje tjeskobe.

2. Vratite kontrolu

Kada smo žrtve tjeskobe, prepušteni smo na milost i nemilost svojim emocijama i više nemamo kontrolu nad svojim životom i smjerom kojim ide.

Umjesto da dopustite da vas ponesu negativni osjećaji, tjeskobu koristite kao podsticaj da promijenite ono što vam se ne sviđa u vašem životu ili da briljantno postignete svoj cilj.

Na primjer, ako ste zabrinuti kako će proći na ispitu ispit, koristite tu zabrinutost kako biste bili organizovaniji i produktivniji i iskoristite energiju koja proizlazi iz ovog emocionalnog stanja da se usredsredite na cilj koji želite da postignete.

3. Stvorite male ciljeve

Tjeskoba nas tjera da svoje ciljeve vidimo kao daleke. Zašto ne bismo umjesto toga usmjerili pogled na sadašnjost, na sljedeći korak koji treba preduzeti?

Ako je vaš cilj ambiciozan (kao što bi i trebao da bude), zastanite na trenutak i zapitajte se: šta sada mogu da uradim da se makar i korak približim onome što želim?

Postoji li navika koju mogu da uvedem ili promjena čije će mi posljedice u budućnosti pomoći da postignem ambiciozni cilj koji želim da postignem?

Još jedna radnja koju možete da preduzmete je da rastavite makro-cilj na mnogo manjih ciljeva i, posljedično, lakše ih prevladate.

Ako iz sebe uklonite tjeskobu, fokusirajući se samo na stepenicu ispred sebe, a ne na cijelu ljestvicu, sigurno ćete na kraju biti zadovoljni.

4. Promijenite način razmišljanja

U trenucima tjeskobe pokušajte da preusmjerite pažnju s problema na ono što bi moglo biti rješenje.

Na taj način vaš um će prestati da bude pasivno podređen i zauzeće aktivan stav prema rješavanju problema.

Zapitajte se kako biste mogli postići svoj cilj, a da niste podložni tjeskobi i koje alate (novac, vještine, predmete) već danas imate da ostvarite svoju viziju.

Ova mala promjena perspektive omogućiće vam da smirite svoj duh i problem riješite s manje tjeskobe.

5. Vježbajte zahvalnost

Konačno, pozitivan i zahvalan stav ključ je da živite život u potpunosti i bez (previše) briga.

Razmislite o onome što već imate, cijenite to i izrazite zahvalnost za to.

Osvještavanje mnogih lijepih stvari koje su već dio vašeg života vratiće vam spokojniju viziju postojanja, a čak će i problemi biti manje strašni.

Bonus video: