Tvrdnje naučnika: Ovih osam navika skraćuju život za 20 godina

Tokom istraživanja proučavane su životne navike i korišteni podaci e iz medicinskih kartona i upitnika 719.147 ljudi

27269 pregleda 21 reakcija 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici su identifikovali osam nezdravih navika u načinu života koje bi, ako bi ih promijenili, mogle dovesti do toga da ljudi žive više od 20 godina duže.

Prema studiji, nedostatak vježbanja, upotreba opioida i pušenje imaju najveći negativan uticaj na životni vijek i mogu dovesti do 30-45 posto većeg rizika od smrti.

Stres, prekomjerno opijanje, loša ishrana i loša higijena sna bili su povezani sa povećanjem rizika od smrti za oko 20 odsto.

Nedostatak pozitivnih društvenih odnosa je osma loša navika i povezana je sa 5 odsto povećanim rizikom od umiranja.

U međuvremenu, posebna studija sugeriše da bi uključivanje maslinovog ulja u ishranu moglo pomoći u smanjenju rizika od umiranja od demencije.

Konzumiranje više od pola kašike maslinovog ulja dnevno povezano je sa 28 posto manjim rizikom od umiranja od ovog stanja, u poređenju sa onima koji nikada ili rijetko jedu maslinovo ulje, kažu istraživači.

Nalazi iz obje studije predstavljeni su na Nutrition 2023, godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu koji se održava u Bostonu, i mogu uključivati ​​ažuriranije brojke od podataka koji su prvobitno dostavljeni za sastanak, prenosi klix.ba.

Istraživanje koje je proučavalo životne navike koristilo je podatke iz medicinskih kartona i upitnika prikupljenih između 2011. i 2019. godine od 719.147 ljudi.

Utvrđeno je da se predviđa da će muškarci koji imaju svih osam zdravih navika - uključujući visoku fizičku aktivnost i nepušenje - u dobu od 40 godina u prosjeku živjeti 24 godine duže od muškaraca koji nemaju nijednu od ovih navika. Žene bi mogle živjeti dodatnu 21 godinu.

Bonus video: