Deset važnih razloga da pojedete šaku kupina: Dobre su i prerađene

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica

14775 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevjerovatne crne bobice, osim osvježavajućeg učinka, imaju i velik uticaj na naše zdravlje. Obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima i antioksidansima, vrlo djelotvornim u prevenciji brojnih bolesti.

1. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans koji sadrže - elagitanin - koji nema gotovo nijedna druga namirnica, pokazao se vrlo djelotvornim u borbi protiv kancera.

2. Ove male bobice obiluju polifenolima koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima i sprječavaju bolesti srca i krvnih sudova.

3. Snažna ljubičasta boja kupina potiče od antocijana, koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.

4. Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolestima probavnog sistema poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik i pri smanjenju suvišne tjelesne mase.

5. Sjemenke kupina osim vlakana sadrže i visok nivo elaginske kisjeline. Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokazala kako kuvanje ne uništava elaginsku kisjelinu pa zato džemovi i kompoti dijele ovo blagotvorno svojstvo sa cijelim plodom kupine.

6. Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali i te kako bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom i mineralima kalijuma, mangana i magnezijuma.

7. Šaka kupina obezbjeđuje osam grama prehrambenih vlakana, s vodećim pektinom koji blagotvorno djeluje na sniženje nivoa holesterola.

8. Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protivupalno i antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih sudova.

9. Kupini pripada vodeće mjesto među bobičastim voćem po nivou fitoestrogena, materije koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.

10. U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna materija za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene. Djeluje kao filter sunčanog svijetla, apsorbujući opasne UV zrake.

Bonus video: