Riječ doktora: Da li surutka stvarno rješava probleme sa jetrom?

Surutka od kozjeg ili ovčijeg mlijeka zdravija je od kravlje

26002 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Surutka sadrži proteine i lipide, otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti najveće žlijezde u našem organizmu. Ali, nije svaka jednako zdrava.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić govorio je tokom gostovanja na televiziji Prva o ishrani koja oporavlja jetru oštećenu alkoholom ili ljekovima i objasnio kako surutka pomaže jetri.

„U surutki se nalaze korisni nekazeinski proteini, lipidi, ona je biološki aktivna tečnost za jetru. Početak korišćenja surutke znači prestanak korišćenja alkohola. Ne može da se pije, da se gleda čaši dno, i da se koristi surutka, postoje pravila“, objasnio je dr Perišić.

Objasnio je i kako se surutka koristi: „Dva puta po 200 mililitara dnevno se pije, i tako snabdijevamo jetru aktivnim jedinjenjima koja je regenerišu. Umanjuje masti. Jedna od prvih faza oštećenja jetre je masna jetra, ona uvijek mora da prođe kroz masnu jetru. Surutka čisti jetru od tih supstanci koje se nagomilavaju u ćelijama, zbog kojih ona propada“.

Surutka od kozjeg ili ovčijeg mlijeka ima specifičan miris, ali profesor kaže da je zdravija od kravlje.

„Lipidni sastav tih vrsta mlijeka je različit, u kozjem su mnogo zdraviji lipidi od kravljeg. Surutka ima i zdrave proteine iz kozjeg mlijeka, istina je da je bolja od kravlje. Ovčja ima malo goru masnoću, u tom smislu je idealna kozja surutka“, rekao je dr Perišić.

Bonus video: