Danska studija: Zdravlje pluča povezano je sa vitaminom K

Vitamin K se nalazi u lisnatom zelenom povrću, žitaricama i biljnim uljima

18333 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nova, velika studija objavljena ERJ Open Research pokazuje da osobe koje imaju nizak nivo vitamina K takođe imaju problem sa zdravljem pluća. Naime, kod ove je populacija veća je vjerovatnoća da će imati astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i 'škripanje' pri disanju.

"Naši rezultati sugerišu da bi vitamin K mogao da igra važnu ulogu u održavanju zdravlja pluća", izjavio je istraživač dr Torkil Jespersen iz univerzitetske bolnice Kopenhagen u Danskoj.

"Naši zaključci ne mijenjaju sadašnje preporuke za unos vitamina K, ali ukazuju da je potrebno više istraživanja o tome bi li neke osobe, kao one s bolestima pluća, mogle da imaju dodatne koristi od suplementacije ovim vitaminom", dodaje dr Jespersen.

Osim lisnatog zelenog povrća, vitamin K se nalazi i u biljnim uljima, kao i u žitaricama. Ima značajnu ulogu u zgrušavanju krvi, pomaže tijelu u zarastanju rana, ali istraživači još vrlo malo znaju o njegovoj ulozi kada je riječ o zdravlju pluća. Kako bi to proučili, danski istraživači su okupili više od 4.000 stanovnika Kopenhagena, starosne dobi od 24 do 77 godina, prenosi Gloria.

Učesnici ispitivanja podvrgnuti su testiranju funkcije pluća (spirometrija), kojim se mjeri količina vazduha koju osoba može da izdahne u jednoj sekundi. Testirali su forsiranu izdisajnu zapreminu (FEV1) i ukupnu zapreminu vazduha koju ljudi mogu da udahnu u jednom forsiranom dahu odnosno, forsirani vitalni kapacitet (FVC).

Učesnici su takođe dali uzorke krvi i odgovorili na upitnike o zdravlju i načinu života. Nalazi krvi uključivali su markere niskog nivoa vitamina K u tijelu. Osobe s niskim nivoom vitamina K imale su niže FEV1 i u prosjeku niži FVC. Veća je vjerovatnoća da će oni s nižim nivoom vitamina K reći da imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća, astmu ili 'škripanje' pri disanju. Studija je utvrdila samo povezanost između nivoa vitamina i plućne funkcije; nije mogla da dokaže uzrok i dejstvo.

"Ova studija sugeriše da osobe s niskim koncentracijama vitamina K u krvi mogu imati slabiju plućnu funkciju. Daljnja istraživanja će nam pomoći u razumijevanju ove veze i vidjeti može li povećanje vitamina K da poboljša funkciju pluća ili ne", izjavio je dr Apostolos Bossios iz švedskog Karolinskog instituta i sekretar skupštine Evropskog respiratornog društva za bolesti disajnih puteva, astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i hronični kašalj.

"U međuvremenu, svi možemo da pokušamo da jedemo zdravu, uravnoteženu hranu kako bi doprinijeli našem cjelokupnom zdravlju. Takođe možemo zaštititi pluća nepušenjem, učestvovanjem u tjelesnim aktivnostima i tako što ćemo provoditi manje vremena na zagađenom vazduhu", zaključuje dr Bossios.

Prirodni izvori vitamina K su: kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, paradajz, grašak, soja, šargarepa, krompir, džigerica, biljna ulja, riblje ulje, mlijeko, sir, žumance.

Bonus video: