Koji vitamin vam nedostaje? Poznaje se po ovim posljedicama

Tijelu je potrebno 13 vrsta vitamina kako bi normalno funkcioniralo, a svaki od njih igra važnu ulogu u jačanju našeg imuniteta

22821 pregleda 48 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Često se nameće pitanje kako prepoznati vitaminski deficit i nadomjestiti vitamine koji nedostaju.

Vitamine možemo podijeliti na topive u vodi i masti. Vitamini B grupe i vitamin C lako se tope u vodi i oni se izlučuju iz našeg tijela putem urina. Vrlo je važno unositi ih redovno zato što naše tijelo nema mogućnosti da ih skladišti. Vitamini koji su topivi u mastima (A, D, E, K) nakupljaju se u tijelu i skladište se od nekoliko dana do nekoliko mjeseci.

Određeni faktori dovode do nedostatka vitamina koji su organizmu potrebni da bi normalno funkcionisao. Nepravilna ishrana, dijete, nedovoljno fizičke aktivnosti, pušenje, alkohol, određeni ljekovi, ali i trudnoća i dojenje utječu na gubitak vitamina, prenosi klix.ba.

Pravilnom ishranom te dodacima ishrani možemo povećati unos pojedinih vitamina u organizam.

Vitamin A

Nedostatak vitamina A moguće je prepoznati prema degenerativnim promjenama na oku, psorijazi, aknama, reproduktivnim poremećajima, ulceroznom kolitisu, cirozi jetre, gubitku apetita, oslabljenom imunološkom sistemu, vaginalnim i respiratornim infekcijama i probavnim smetnjama.

Vitamin B

Umor, manjak koncentracije, anemija i poremećaj imunološkog sistema pokazatelji su nedostatka kompleksa B vitamina. Nešto kompleksniji pokazatelji su i demencija, paranoja, depresije i promjene u ponašanju, osip i pukotine kože oko usana, kao i sklonost infekcijama.

Vitamin C

Ako našem tijelu nedostaje vitamin C, to možemo prepoznati po umoru, promjenama na koži, krvavim desnima, anemiji, smanjenoj otpornosti na infekcije, sporom zarastanju rana i fraktura, alergijama, arterosklerozi, artritisu, visokom holesterolu, kostobolji, hipoglikemiji i stresu.

Vitamin D

Sunčev vitamin, kako se često naziva, vitamin D u zimskom periodu je gotovo nemoguće da tijelo proizvede. Bolovi u kostima, slabost i bol i grčevi u mišićima, pretjerano znojenje, visok krvni pritisak, slaba koncentracija i glavobolja karakterišu nedostatak ovog vitamina.

Vitamin E

Karakteristična za manjak vitamina E su hronična oboljenja jetre, nedostatak koordinacije pokreta, paraliza mišića odgovornih za pokrete očiju, motorički poremećaj govora, blaga anemija, očna mrena, hiperpigmentacija i sporiji rast kod djece.

Vitamin K

Tipični znaci nedostatka vitamina K su smanjenje gustine kostiju, obilno menstrualno krvarenje, krvarenje iz nosa i zubnog mesa, potkožna krvarenja, pojava krvi u probavnom traktu i urinu, lako nastajanje modrica.

Bonus video: