Njega masne kože - stop aknama!

Piše: Mr.ph.spec. Đulija Hadžibeti, specijalista farmaceutske tehnologije, Tea Medica

48871 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Koža, posebno koža lica, ogledalo je naših godina, životnih navika i pravilne njege. Šta podrazumijeva zdrava i njegovana koža? To je hidrirana, blistava, koža bez fleka, glatka, bez bora, bez akni i komedona, sa ujednačenom bojom, meka, tonifikovana.

Kada tretiramo i njegujemo naše lice najbitnija stvar jeste da definišemo naš tip kože.

Koža sa aknama je svakako zahtjevnija za tretiranje ali uz pravilne kozmetičke preparate i higijensko-dijetetski režim ova problematika može da se svede na minimum. Osobe koje imaju masnu, problematičnu ili mješovitu kožu sklonu nepravilnostima, bubuljicama, mitiserima i aknama bi trebalo da primjenjuju dnevnu rutinu prilagođenu baš za takav tip kože.

Zašto je koža masna?

Masna koža nastaje zbog pretjeranog lučenja sebuma iz lojnih žlijezda. Sebum blokira pore, širi ih, stvara komedone koji mogu prerasti u akne. Akne su zapaljensko oboljenje kože. Zapaljenje postoji u svim fazama nastanka akni. Akne mogu izazvati emocionalni stres, biti intenzivne i stalno prisutne i mogu dovesti do postupalne hiperpigmentacije (mrlja) i/ili trajnih ožiljaka.

Proces lučenja sebuma je prirodan i predispozicija za to mogu biti genetski, hormonski ili neki drugi faktori kao što su bakterije. Do pretjeranog lučenja sebuma može doći i kada postoji problem neuravnotežene ishrane i neredovne higijene lica i upotrebe određenih ljekova.

TeaMedica
foto: Tea Medica

Koji preparati prijaju masnoj koži?

Najbolje je da ovi proizvodi budu obogaćeni hijaluronskom kiselinom, glicerinom, niacinamidom, salicilom kiselinom, ceramidima, cinkom, alojom, bisabololom. Upravo ovi aktivni sastojci obezbjeđuju koži neophodnu dozu hidratacije, bez dodatnog zamašćivanja. Lagani su i ne zapušavaju pore, što je izuzetno važno za njegu masne kože. Osim toga, veoma je važno pažljivo odabrati kozmetiku sa sastojcima koji efikasno čiste kožu, uklanjajući suvišni sebum, bez iritacije. U tu svrhu se koriste blage kiseline, koje deluju kao nježni eksfolijatori. Odličan izbor za čišćenje masne kože sklone aknama su: salicilna kiselina koja dubinski prodire u pore i glikolna kiselina koja uklanja nečistoće sa površine kože.

TeaMedica
foto: Tea Medica

Osnovni koraci za tretiaranje kože su:

  • čišćenje lica
  • toniranje lica
  • njega lica – nanošenje kreme za lice
  • zaštita lica i dodatna njega

Higijena kože, odnosno čišćenje kože je prvi korak u rutini njege, pogotovo ukoliko je koža masna ili postoji problem sa aknama. Svakodnevna njega kože počinje čišćenjem kože, te toniranjem, zatim njegom i zaštitom. Da bi aktivni sastojci iz preparata mogli da prodru u kožu, neophodno je da ona bude potpuno čista.

Čišćenje lica podrazumijeva otklanjanje naslaga koje nastaju od sekreta lojnih i znojnih žlijezda i nečistoća koje se nakupe tokom dana, Ovim procesom treba ukloni sve ostatke koji su se nakupili na koži, a bez njenog isušivanja. Ideja je da se sačuva hidrolipidni film koji štiti kožu, i održi fiziološka pH vrijednost. Ukoliko su akne problem, čišćenje kože ujutru i uveče je još važnije. Preparati za masnu kožu ne bi trebalo da budu agresivni. Pretjerano uklanjanje masnoće sa lica samo će izazvati kontra efekat i lojne žlijezde će pokušati da nadoknade uklonjenu masnoću, pa će se lučenje sebuma samo još povećati.

Laboratorios BABÉ Stop AKN Purifying Cleansing gel 200 ml čisti masnu kožu bez isušivanja. Savršeno pročišćava kožu, zadržavajući hidrolipidni film koji štiti epidermis, čuva fiziološku pH vrijednost. Čistač za lice gelaste teksture s matirajućim efektom koji u dodiru s kožom i vodom stvara finu pjenu koja dubinski uklanja nečistoće, čini kožu 100% svježom i čistom. Formula sadrži aktivne sastojke za regulaciju sebuma koji suzbijaju višak masnoće i kontrolišu pojavu mrlja i akni. Čisti i smanjuje pore i prevenira pojavu novih akni i komedona. Može da se koristi kod odraslih od 12 godina. Mogu ga koristiti i tinejdžeri koji se prvi put susrijeću sa aknama. Koristi se ga kao prvi korak za čišćenje kože ujutro i uveče. Treba se nanjeti na mokro lice i, nježnom masažom, isprati sa puno vode, izbjegavajući kontakt s područjem oko očiju.

Sadrži: Cytobiol Iris 2%, Salicilnu kiselinu 0.2%, Cink PCA 0.02%.

Dizajniran za borbu protiv uzroka masne kože, cytobiol iris klinički dokazano pročišćava kožu, umanjuje sjaj, minimizira pore i smanjuje nesavršenosti kože. Cytobiol Iris je efikasan aktivni sastojak za ujednačen, mat ten bez pora i mrlja.

TeaMedica
foto: Tea Medica

Laboratorios BABÉ Stop AKN Adstrigent Tonic Lotion 250 ml

Tonik za lice je drugi korak u njezi kože nakon čišćenja. BABĒ tonik je osvježavajući losion koji vlaži, umiruje i pomaže pri isušivanju mrlja. Njegova formula s aktivnim sastojcima koji regulišu sebum pomaže u kontroli viška masnoće, a istovremeno sprječava pojavu akni i proliferaciju bakterija.

Sadrži: Cytobiol Iris 4%, Salicilna kiselina 0.2%, Bisabolol 0.1%, Cink PCA 0.05%.

Bisabolol je važna komponenta eteričnog ulja kamilice. Bisabolol je seskviterpen; ima jasna antiinflamatorna, umirujuća i ojačavajuća dejstva za kožu.

TeaMedica
foto: Tea Medica

Hidratacija je bitna kod masne kože

Masna koža često postaje ljuspasta na površini što ponekada uzrokuje dermatitis, zato je neophodno da se koristi hidratantna kremu za masno lice i to sa mat formulom.

Laboratorios Babe Stop Akn matirajuća hidratantna krema 50ml je indikovana za hidrataciju masne do mješovite kože i kože sklone aknama. Zahvaljujući svom sastavu kontroliše višak sebuma, sprječava pojavu mrlja uzrokovanih aknama. Lagana je emulzija sa brzim upijanjem.

Sadrži ulje čička koji ima protivupalno djelovanje, niacinamid koji uklanja višak sebuma i matira ten. Salicilna kiselina djeluje kao keratolitik za otčepljivanje i smanjenje pora. Vitamin E štiti kožu od slobodnih radikala, umiruje i omekšava kožu.

TeaMedica
foto: Tea Medica

Laboratorios BABÉ Stop AKN Spot Control Gel 8 ml je interesantan preparat koji se nanosi ciljano na problematiku sa aknama. Istovremeno prikriva i liječi akne. Pravi zaštitni film koji pomaže da se akne liječe i da ispod njih ne ostane ožiljak. Treba ga nanjeti 2-3 puta dnevno na mjesto ili mrlju koju treba tretirati. Ostaviti proizvod da djeluje bez ispiranja, izbjegavajući kontakt sa područjem oko očiju.

U svom sadržaju sadrži: Cytobiol Iris 5%, Jojoba ulje 0.6%, Salicilna kiselina 0.5%, Bisabolol 0.2%, Cink PCA 0.05%

Jojoba ulje sadrži vitamine, antioksidante i ima jaka antiupalna svojstva. Ono što ga razlikuje od drugih ulja jeste njegova voskasta struktura. Iz tog razloga jojoba ulje ima najviše sličnosti sa prirodnim masnoćama koje naše tijelo proizvodi poznatijim kao sebum. Ne masti kožu već djeluje kao epitelizant i umiruje kožu.

Salicilna kiselina je antibakterijski sastojak sa komedolitičkim djelovanjem koje smanjuje simptome masne i problematične kože i spriječava njihov ponovni nastanak.

TeaMedica
foto: Tea Medica

Babe Akn Stop linija predstavlja naj inovativniju liniju za tretiranje masne, problematične kože sa aknama. Pravilna primjena ovih medicinskih kozmetičkih preparata uz nefarnakološke mjere rješiće problem masne kože za kratko vrijeme.

Neke životne navike i određene naminice mogu da pogoršaju stanje kože sa aknama. Kao npr. ishrana suviše bogata određenim ugljenim hidratima (mnogo šećera, bjelog brašna, industriske prerađevine), prekomjerna konzumacija kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda (sa izuzetkom sira), pušenje, šminka koja začepljuje pore, komedogeni preparati za njegu kože.

BABĒ preparati su dostupni u svim Tea Medica i drugim, bolje opremljenim, apotekama.

Tea Medica
foto: Tea Medica