Imate podočnjake? Estetski, ali nekad i zdravstveni problem

Na neke uzroke nastanka tamnih krugova oko očiju možete sami da utičete, ali neki zahtijevaju liječenje

6647 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Područje oko očiju je vrlo osjetljivo, ali i dobar pokazatelj naših navika. Ako malo spavate, pušite ili pretjerate s alkoholom, to će ostaviti vidljive tragove. Koža oko očiju tri puta je tanja nego na drugim djelovima lica, a čak i do šest puta tanja nego na tijelu.

Uz to, nema potkožnog i čvrstog vezivnog tkiva, pa su na tome mjestu vidljiviji i uobičajeni tragovi starenja. Ali, ponekad su izraženi podočnjaci simptom bolesti. Ako se pojave iznenada i bez ikakvog vidljivog uzroka, dugo traju ili se jave i neki drugi simptomi, obavezno potražite savjet ljekara, piše Gloria.

Ovo su neki od najčešćih razloga za nastanak podočnjaka:

Dehidracija - ako pijete premalo vode, krv se zgusne i kiseonik se slabije prenosi krvnim sudovima, a to može dovesti do pojave podočnjaka.

Hiperpigmentacija - ako se ispod očiju stvori previše pigmenta melanina, to takođe može prouzrokovati podočnjake. UV zračenje, hormonske promjene, ali i neke bolesti mogu to da podstaknu.

Naprezanje očiju - što ste duže budni i što su očni mišići duže napeti, to su snabdjeveni sa više krvi. Krvni sudovi se naziru kroz tanku kožu ispod očiju, pojavljuju se podočnjaci - jasan znak nedostatka sna. I dugotrajni rad na računaru i izloženost svjetlu ekrana takođe podstiču njihov nastanak.

Upala sinusa - kada je nos začepljen i čelo bolno, to takođe može dovesti do tamnih podočnjaka jer je nos "preopterećen" pa vene oko očiju postaju tamne i šire se.

Nedostatak gvožđa - prenizak nivo gvožđa u krvi može izazvati nedostatak crvenih krvnih zrnaca pa je krv tamnija i zato se bljedilo i podočnjaci mogu povezati s nedostatkom ovog minerala.

Alergija na polen - zbog učestalog brisanja i trljanja očiju nježna koža kapaka postaće nadražena, zato se savjetuje da što manje dodirujete ovo područje prstima i maramicama.

Patološki uzroci - tamni krugovi ispod očiju mogu se pojaviti kao simptom bolesti, uključujući dijabetes, neurodermatitis, bolest bubrega i jetre.

Prvi korak u borbi s podočnjacima je dovođenje organizma u balans - dovoljno sna, izbjegavanje pušenja, pa čak i pasivnog, pravilna ishrana bez nitrata i dodatnih soli, dovoljno vode, a kafa i alkohol dopušteni su u umjerenim količinama.

Bonus video: