Regionalni lider u oblasti hirurškog liječenja gojaznosti u Poliklinici Moj Lab

Dr Borivoje Karadžić - ekspert u oblasti hirurgije gojaznosti, laparoskopskih i otvorenih operacija žučne kese, hernija prednjeg trbušnog zida i operacija slijepog crijeva

33074 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Moj Lab
Foto: Moj Lab

U Poliklinici Moj Lab ordinira specijalista opšte hirurgije dr Borivoje Karadžić, jedan od regionalnih lidera u liječenju ekstremne gojaznosti hirurškim putem. Edukovan u poznatim evropskim i svjetskim centrima, koji se bave hirurgijom gojaznih, u hirurškoj ambulanti Dnevne hirurške bolnice Moj Lab, priprema gojazne pacijente za potencijalno hirurško liječenje. Takođe, dr Karadžić izvodi minimalno invanzivne laparoskopske operacije u abdomenu, izdvajamo:

  • Operacije žučne kese (laparoskopska holecistektomija)
  • Operacije slijepog crijeva (laparoskopska apendektomija)
  • Otvorene i laparoskopske operacije kila (hernija) prednjeg trbušnog zida
Moj Lab
foto: Moj Lab

Operacija žučne kese - Laparoskopska holecistektomija jedno od najčešćih oboljenja žučne kese je prisustvo kamenaca u njoj, ređe žučnim putevima, a operacija žučne kese danas predstavlja najčešću hiruršku proceduru u svijetu. U velikom procentu prisustvo kamenaca u žučnoj kesi je bez simptoma, ali kamenci vrlo često dovode do oboljenja žučne kese u smislu stvaranja akutne ili hronične upale. Kod nekih pacijenata nakon neliječenih upala, mogu proći u glavni žučni vod i izazvati njegovo zapušavanje, što dovodi do retencije žuči i pojave „žutice“. Danas se u razvijenom svijetu preko 95% operacija žučne kese izvodi laparoskopskom tehnikom. Laparoskopski instrumenti se razlikuju od običnih hirurških elemenata, jer su prilagođeni dužinom i oblikom radu kroz trokare. Laparoskopska holecistektomija se umjesto klasičnog operativnog reza izvodi bez presijecanja struktura prednjeg trbušnog zida. Na određenim mjestima na trbuhu, postavljaju se trokari kroz koje se uvode kamera - teleskop i radni instrumenti. Specijalnim instrumentima i izvorima energije, te klipsevima, bezbjedno se odstranjuje žučna kesa u cjelosti. Rane na trbuhu se ušivaju pojedinačnim koncima.

Laparoskopska apendektomija je hirurško uklanjanje slijepog crijeva. Slijepo crijevo je crvoliki dio koji se nalazi na cekumu-početnom dijelu debelog crijeva. Apendektomija se može vršiti klasičnim ili laparoskopskim pristupom. Laparoskopsko uklanjanje slijepog crijeva je operacija koja se izvodi uz pomoć laparoskopa (hirurškog instrumenta sa video kamerom na kraju) i specijalnih hirurških instrumenata koji se uvode u trbuh kroz male rezove na trbušnom zidu. Prednosti laparoskopske hirurgije su brojne: pacijent ustaje nekoliko sati nakon operacije i bolnicu napušta istog dana ili sjutradan, manji je broj komplikacija i oporavak je brži.

Iskoristite mogućnost da zakažete pregled kod dr Karadžića pozivom na broj 19989