Potražite odgovore za ključne nedoumice o manje štetnim duvanskim alternativama

Postoje brojne nedoumice u vezi sa alternativama, dajemo odgovore na ključne

7790 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Najbolja odluka koju svaki pušač može da donese jeste da se zauvijek odrekne i duvana i nikotina. Međutim, pušačima koji ne odustaju od ove štetne navike ukazuje se na prelazak na manje štetne alternative, i to u okviru koncepta smanjenja štete. Manje štetne duvanske alternative su proizvodi novije generacije i samim tim spadaju u temu o kojoj se često raspravlja.

Ipak, postoje brojne nedoumice u vezi sa ovim proizvodima, dajemo odgovore na ključne.

1. Da li se bezdimne duvanske alternative razlikuju od cigareta?

Da. Manje štetne duvanske alternative ne sagorijevaju duvan i, ukoliko su podvrgnute strogoj regulativi i zasnovane na nauci, smatraju se boljom opcijom od nastavka pušenja. Naime, naučne studije su pokazale da se sa sagorijevanjem duvana formira više štetnih materija, tako da u trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njena temperatura dostiže i do 900 stepeni. Tada se iz duvanskog dima oslobađa oko 6.000 materija, od kojih se za oko zna da su 100 štetne ili potencijalno štetne.

2. Da li su svi bezdimni proizvodi isti?

Ne. Zapravo postoje brojne razlike, ali ono što im je zajedničko jeste da su namijenjene isključivo odraslim pušačima koji bi inače nastavili da puše.

Osnovne razlike koje među njima postoje su da se dijele na duvanske i bezduvanske proizvode, kao i različite tehnologije na kojima počivaju. Tako s jedne strane postoje duvanski sistemi bazirani na tehnologiji zagrijavanja pravog duvana, od kojih je najpoznatiji IQOS, koji je ujedno i jedini sistem za zagrijavanje duvana koji je Američka agencija za hranu i ljekove svrstala u kategoriju proizvoda modifikovanog zdravstvenog rizika.

On ne sagorijeva duvan, već ga posebnom tehnologijom griju na 350 stepeni Celzijusa. Tada se oslobađa aerosol, koji predstavlja kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha i bitno se razlikuje od duvanskog dima. Uređaji koji zagrijavaju duvan emituju do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete čime se smanjuje i izloženost štetnim materijama, koje se inače nalaze u duvanskom dimu.

S druge strane, tu su e-cigarete koje funkcionišu na principu zagrijavanja tečnosti koja može sadržati nikotin.

3. Da li je IQOS elektronska cigareta?

Ne. Ono što je zajedničko elektronskim cigaretama i uređajima koji zagrijavaju duvan je da su i jedni i drugi alternative cigaretama i bolje rješenje od nastavka pušenja, a po čemu se razlikuju pogledajte u nastavku:

Represent Communications
foto: Represent Communications

3. Da li manje štetne alternative sadrže nikotin?

Da. Svi regulisani duvanski proizvodi koji su komercijalizovani sadrže nikotin, prirodni sastojak duvana. Nikotin jeste jedan od razloga zašto ljudi puše i to je supstanca koja nije bez rizika jer izaziva zavisnost.

4. Da li je nikotin vodeći uzrok bolesti povezanih sa pušenjem?

Ne. Nikotin nije bez rizika, ali takođe nije primarni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem. Ove bolesti uglavnom su uzrokovane apsorpcijom štetnih materija koje se oslobađaju iz duvanskog dima, odnosno sagorijevanjem duvana. Nikotin stvara zavisnost, ali sam po sebi nije primarni uzrok oboljenja.

5. Da li su proizvodi za zagrijavanje duvana i druge alternative bolji izbor od nastavka pušenja?

Da. Gledajući naučna ispitivanja, uređaji koji ne sagorijevaju duvan su se pokazali kao bolji izbor za pušače koji bi inače nastavili da puše cigarete u poređenju sa nastavkom pušenja i izlaganju oko 6.000 potencijalno štetnih materija iz duvanskog dima.

6. Da li su manje štetne alternative proizvodi bez rizika?

Nijedan duvanski i nikotinski proizvod nije bez rizika. Međutim, ukoliko su proizvedeni po strogim standardima kvaliteta i bezbjednosti, a takvi proizvodi postoje i na našem tržištu, mogu biti dobra zamjena za ljude koji bi inače nastavili da puše. Naravno, najbolji način oslobađanja od rizika je da se svi pušači odmah i bez odlaganja odreknu svih oblika duvanskih i nikotinskih proizvoda.