Sirupi za jačanje imuniteta kod djece

Piše: Marija Popivoda Subotić dr pharm, spec kozemtologije

39471 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Sa krajem ljeta i početkom jeseni stižu i mnogobrojni izazove za naš imuni sistem. Neophodno je da ojačamo imunitet dovoljno da odolomo irusima ali i odgovorimo svakodnevnim obavezama koje nas čekaju po završetku odmora.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Za djecu školskog i predškolskog uzrasta period septembra je naročito izazovan. Prilagođavaju se boravku u kolektivima, mijenjaju ritam uz to da je potreba za nutrijentima kod djece svakako povećana zbog rasta i razvoja. Šta je to što će djeci pomoći da rastu zdravo i bezbrižno uz što manje prehlada i preležanih infekcija?

Najbolji oblik suplementacije za djecu su sirupi. Zašto? Pored mogućnosti maskiranja neprijatnih ukusa i mirisa u tečnoj formi, kod djece do 12 godina, gastrointestinalni trakt najbolje prihvata ovakve (tečne) oblike i omogućava potpunu iskoristljivost svih nutrijenata.

Jedan od sirupa za dugotrajnom tradicijom i prepoznatim kvalitetom je FLORADIX SIRUP KINDERVITAL. Zbog izbalansiranog sadržaja vitamina i minerala odličan je izvor nutrijenata. Kombinacija vitamina D i Ca sinergistički djeluje u izgradnji zdravih kostiju i zuba, što je izuzetno važno u dječijem dobu gdje imamo izražen rast. Sadržaj vitamina B grupe (B1, B2, B6, B12) pomaže za bolju koncentraciju i očuvanje funkcionalnih nervnih ćelija. Kao moćni antioksidansi u forumulaciji prisutni su vitamini C i E koji jačaju imuni sistem i spremno odgovaraju u borbi protiv različitih infekcija. Prilikom izbora sirupa za djecu, izuzetno je važan i ukus i izvor za sve nutrijente. Kindervital je potpuno prirodan, produkt je kombinacije voćnih skokova jabuke, kajsije, ananasa, grožđa. Ne sadrži arome, vještačke boje i konzervanse s toga se može upotrebljavati i kod djece sa alergijama od najranijeg uzrasta. Sirup se može koristiti sam ali i razblažiti sa drugim voćnim sokom, jogurtom ili vodom. Primjenjuje se 1 x dnevno kod djece starije od 3.godine života.

Tea Medica
foto: Tea Medica

U porodici Floradix sirupa nalazi se i multivitaminski tonik Espresat bogat vitaminima B grupe, vitaminima D, C i E. Visoke koncentracije vitamina pogodne su pri pojačanim naporima, učenju, aktivnim i rekretivnim bavljenjem sportom. I ova formulacija je jako prijatnog ukusa, sa brzom resorpcijom vitamina bez vještačkih boja i konzervanasa.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Sem sirupa iz Floradix grupe i Advancis porodica nudi imunostimulišući sirup za djecu. Multivitaminski tonik Advanicisa ima kombinaciju vitamina D, A, C, E i vitamina B grupe. Ono što čini ovaj sirup posebnim jesu matična mliječ, prebiotoci i Jod. Zašto su oni važni?

Tea Medica
foto: Tea Medica

Matična mliječ ili Royal Jelly predstavlja „super“ hranu za naš organizam. Izvor je prirodnih vitamina i minerala i jaka podrška organizmu u periodu pojačanog napora, pri učenju kao i u borbi protiv različitih infekcija.

Prebiotici kao fruktooligosaharidi i glukooligosaharidi jačaju našu floru omogućavajući rast dobrih bakterija jedinstvenih za svaki organizam. Uz jače bakterije gastrointestinalog sistema, resorpcija vitamina i minerala je lakša i brža a i organizam je spremniji za borbu protiv različitih virusa i bakterija.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Naša zemlja predstavlja endemsko područje za nedostatak joda i bez obzira na jodiranje soli nepohodna je i dodatna suplementacija. Jod je važan u pravilnom razvoju štitne žlijezde, za razvijanje kognitivne funkcije. Takođe, dodavanje joda je važno i kod respiratnornih infekcija gornjeg trakta često prisutnih kod djece šlolskog i predškolskog uzrasta.

Sirup se upotrebljava kod djece starije od 3 godine, jednom na dan najbolje ujutro posle doručka.

Tea Medica
foto: Tea Medica