Je li bolje piti negaziranu ili gaziranu vodu? Prednosti i mane

Neki kažu da je gazirana voda korisnija od negazirane vode u procesu varenja, drugi optužuju gaziranu vodu za oticanje ili zadržavanje vode

9852 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Piti vodu je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje dobro: pravilna hidratacija olakšava eliminaciju toksina, poboljšava izgled kože, omogućava pravilno funkcioniranje probavnog sistema.

Kad je riječ o vodi, svijet se tradicionalno dijeli na dvije frakcije: postoje oni koji vole negaziranu vodu i oni koji ne mogu bez mjehurića gazirane vode.

Mitovi koji kruže oko dvije vrste vode su brojni – i nisu svi potvrđeni dokazima: neki kažu da je gazirana voda korisnija od negazirane vode u procesu varenja, drugi optužuju gaziranu vodu za oticanje ili zadržavanje vode, piše Novi list.

Je li gazirana voda loša za vas?

Prednosti konzumiranja kisjele vode (redovno ili s vremena na vrijeme) brojne su.

Prije svega, zapravo pomaže kod poteškoća s varenjem i težine u želucu, zahvaljujući prisutnosti ugljen-dioksida u svom sastavu.

Dalje, pomaže u suzbijanju osjećaja umora i gubitka koncentracije – ako recimo vozite ili ste nekoliko sati obavljali sjedeći posao.

Konačno, tokom sportskih aktivnosti ili vrlo vrućih dana, zahvaljujući visokom nivou mineralnih soli (natrijum, kalijum, magnezijum) gazirana voda na prirodan način smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti.

Nikada nemojte piti gaziranu vodu ako imate ova stanja

Za ljude dobrog zdravlja gazirana voda nema nuspojava. Međutim, kod određenih patologija, konzumaciju mjehurića treba izbjegavati – ili barem ograničiti.

Na primjer, oni koji pate od bubrežnih kamenaca ili takozvane “renelle” (sitni pijesak koji se stvara unutar bubrega) trebali bi da izbjegavaju gaziranu vodu.

Prisutnost kalcijuma mogla bi da doprinese razvoju ovih poremećaja, prisiljavajući ljude da piju mnogo više vode od preporučena dva litra dnevno.

Čak i oni koji uzimaju dodatke na bazi kalcijuma zbog drugih patologija (na primjer osteoporoze) trebali bi da ograniče konzumaciju gazirane vode kako bi izbjegli rizik od taloženje ovog minerala u bubrezima.

Bonus video: