Pivo nije zdravo – pogotovo ne za crijeva

Prema jednoj novoj studiji, pivo pozitivno da utiče na crijevnu floru. To nije istina - alkohol uništava potencijalno dobar uticaj drugih sastojaka - kaže Helmut Zajc, koji istražuje dejstvo alkohola na ljudski organizam

13576 pregleda 24 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

„Pivo, takođe poznato kao „tečni hljeb", najstarije je alkoholno piće u ljudskoj istoriji. Arheološka istraživanja pronašla su dokaze o konzumiranju piva u Kini od čak prije 9.000 godina a pominju ga i Vavilonci 6.000 godina prije nove ere na svojim glinenim pločama. Istovremeno, pivo je piće koje se danas, kao ni jedno drugo, proizvodi širom svijeta. Po ukupnoj potrošnji pivo je odmah poslije vode i čaja" - pišu autori u uvodu jedne studije iz Kine.

Zatim slijedi: „Kao fermentisani napitak, pivo je bogato mnogim esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, mikroelementima i bioaktivnim supstancama koje su uključene u regulaciju mnogih ljudskih fizioloških funkcija. Ova studija sumira mehanizme pomoću kojih se polifenoli, vlakna i druge korisne komponente piva fermentativno razgrađuju od strane crijevnog mikrobioma i tako doprinose u regulaciji imuniteta.

Proizvodi razgradnje piva imaju antiinflamatorni, antikoagulantni, antioksidativni i potencijal za modulaciju metabolizma glukolipida. Pozitivni efekti bioaktivnih supstanci u pivu u prevenciji raka, smanjenju kardiovaskularnih bolesti i modulaciji metaboličkog sindroma čine ga jednim od kandidata za mikroekološke modulatore"…

Sve to zvuči odlično!

Sporna studija

Međutim, pomniji pogled na studiju vrlo brzo kvari raspoloženje. Jer, nju je finansirao State Key Laboratory of Biological Fermentation Engineering of Beer. A on je dio Tsingtao Brewery – jednog od dva najveća proizvođača piva u Kini.

Osim toga, dva od pet autora studije dolaze iz laboratorija Tsingtao – dakle, moguće se radi o sukobu interesa.

Helmut Zajc, naučnik koji već decenijama istražuje uticaj alkohola na ljudsko telo, zbog toga sumnja u nezavisnost tog istraživanja. Njega je prije svega zanimao sadržaj te studije, koji je kako je rekao, „u odnosu na alkohol groteskan".

„Naravno da u pivu ima određenih sastojaka koji povoljno djeluju na zdravlje, recimo ekstrakt hmelja", objašnjava Zajc.

Više štete nego koristi

Oksidativno dejstvo alkohola je puno veće nego potencijalno pozitivno dejstvo svih drugih sastojaka, ističe ovaj naučnik - i pojašnjava da to oksidativno dejstvo dovodi do upala i povećava rizik od bolesti – od dijabetesa pa sve do raka.

„Alkohol upravo u debelom crijevu izaziva rak", upozorava Zajc. „Alkohol se u tijelu pretvara u acetaldehid i djeluje toksično."

I ne samo to: kako kaže ovaj naučnik, pivo je čak štetnije za crijeva nego vino. No, kako napominje, još uvijek nije otkriveno zašto je to tako.

Bonus video: