Masna jetra može biti veoma opasna: Neki simptomi vide se na licu

Poznato je da do masne jetre dolazi zbog skladištenja dodatne masnoće, a kod većine to ne daje nikakve simptome

12185 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Masna jetra je jedna od najčešćih bolesti današnjice. Iako je ova bolest u potpunosti izlečiva, najčešće i bez terapije, već samo promjenom životnih navika, bolesti jetre su ipak značajan uzročnik smrtnosti u svijetu.

Ukoliko procenat masti u jetri pređe 5 odsto, to znači da se radi o masnoj jetri i da bi nešto trebalo preduzeti. Glavni uzroci masne jetre su alkoholizam, šećerna bolest i debljina, zsto je prvi korak u rješavanju ovog problema zdravija ishrana.

Šta je masna jetra?

Masna jetra ili steatoza jetre je posledica nakupljanja masti u jetri koja prelazi 5 odsto ukupne težine jetrenog tkiva. Masna jetra se dugo smatrala benignim stanjem, koje ne napreduje u bolest, međutim, vremenom se pokazalo da steatoza jetre može biti vrlo ozbiljna i može dovesti do ciroze jetre, piše dietx.rs.

Uzročnici nastajanja masne jetre uglavnom su:

  • prehrambreni uzroci – šećerna bolest, debljina, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti crijeva
  • ljekovi i toksini – alkohol, kontracepcija, kortikosteroidi
  • nasledne bolesti – galaktozemija, cistična fibroza, Wilsonova bolest
  • virusne bolesti – hepatitic C

Ciroza je hronična bolest jetre koju karakteriše oštećenje jetrenog tkiva, stvaranje fibroznih ožiljaka i progresivno propadanje jetrene funkcije, krvarenja, poremećaja određenih funkcija mozga, nakupljena tečnosti u abdomenu i povišen pritisak u krvnim sudovima.

Vrlo je važno da prepoznate poremećaj prije nego što prouzrokuje ozbiljnije oštećenje jednog od najvažnijih organa, jer je jetra centralna laboratorija organizma za preradu i prečišćavanje otrova.

Glavni simptomi koje treba znati

Masnu jetru obično nazivaju i tiha bolest, jer vrlo često nije praćena nikakvim simptomima, posebno kada je stanje u početnoj fazi. Ako bolest uznapreduje, za šta je potrebno i nekoliko godina ili decenija, mogu se pojaviti neki netipični znaci.

Simptomi bolesti jetre kao što su mučnina, opšta slabost, narušena moć rasuđivanja, gubitak težine i apetita, konfuznost ili problem s koncentracijom se uglavnom javljaju onda kada je oboljenje prešlo nekoliko faza i došlo do stadijuma da je posjeta lekaru neophodna. Međutim, oboljeli često ne shvate ove simptome kao nešto bitno, te bolest uzme maha.

Osim toga, simptomi masne jetre se mogu ogledati u vidu bola u centralnom ili gornjem dijelu stomaka, tamnih mrlja na koži vrata ili podlakticce. Najznačajniji simptomi su uvećana jetra i bol u jetri.

Ako masna jetra dovede do ciroze, posljedice mogu da budu čak i smrtonosne, pa je prepoznavanje prvih simptoma od izuzetne važnosti.

Kako objašnjavaju stručnjaci sa klinike Klivlend, postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na masnu jetru, a neki od njih pojavljuju se na licu. To su:

  • žuta koža ili oči,
  • crvena koža ili eritem,
  • rozacea,
  • kapilari na licu,
  • blijeda koža koja može biti znak anemije.

Ovi znaci, kako prenosi index.hr, ne znače nužno i da osoba ima problema sa masnom jetrom, ali vrlo često mogu ukazati na taj problem.

Bonus video: