Ovih 5 stavki mogu biti vaši prelomni razlozi da ugasite cigaretu

Pušač ste i nikako da pronađete pravu motivaciju da se oslobodite ove štetne navike?

17455 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Postoje bitne činjenice koje će uticati na to da odluka o odricanju od cigareta zaista bude brža i djelotvornija.

Poznato vam je da je najbolja odluka koju svaki pušač može da napravi – da se u potpunosti odrekne i duvana i nikotina. Međutim, postoje i oni koji iz različitih motiva ne prestaju s ovom navikom. Ovi pušači treba da znaju da su zahvaljujući naučno-tehnološkim dostignućima razvijene i manje štetne alternative pušenju.

U nastavku je pet vrlo značajnih karakteristika koje bi mogle biti prelomni razlozi da ostavite tradicionalne cigarete iza sebe.

1. Mnoge stvari su bolje kada ne sagore. Znamo kakve posljedice po prirodu i naše zdravlje ima jedan požar. A kakva je situacija sa cigaretama?

Kada zapalite cigaretu, njen vrh premašuje temperaturu od 800 stepeni. Pri toj temperaturi duvan sagorijeva i stvara se duvanski dim kroz koji se ispusti više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne.

S druge strane, sistem IQOS, globalno najpoznatiji bezdimni uređaj, funkcioniše tako da ne sagorijeva duvan, već ga zagrijava na temperaturi do 350 stepeni. Prilikom konzumacije ne stvara se duvanski dim, već aerosol. Dokazano je da tako u prosjeku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete.

2. Sagorijevanje duvana sa sobom nosi jednu od najotrovnijih supstanci – ugljen monoksid. Prilikom konzumacije cigareta, ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin.

Za razliku od cigarete, kao i zbog činjenice da ne sagorijeva duvan, uređaj baziran na tehnologiji zagrijavanja emituje u prosjeku 98 odsto manje ugljen monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka.

3. I katran nastaje sagorijevanjem duvana, a poznato je da aktivni pušači nakon dugogodišnjeg staža u organizmu mogu da imaju velike količine nataloženog katrana.

4. Ništa manje sporan kod cigareta nije i pepeo koja se stvara prilikom pušenja. Ono što nerijetko smeta i pušačima i nepušačima jeste neprijatan miris pepela koji se zna sakriti u svakom uglu prostorije.

Važno je naglasiti da proizvodi koji zagrijavaju duvan oslobađaju nikotin i nisu bez rizika, a namijenjeni su isključivo odraslim pušačima koji bi u drugačijim okolnostima nastavili da konzumiraju klasične cigarete.