Smije li se jesti voće u kojem ima crva?

Prije konzumacije preporučljivo je izvršiti brzu “inspekciju” kožice i unutrašnjosti voća

19668 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnoge vrste voća mogu u sebi sakriti neželjenog “gosta”: crva.

Ako ste pažljivi i režete voće prije nego što ga pojedete, nije teško uočiti prisutnost crva, ali ponekad vam može promaći i možda ste već pojeli pola voća prije nego što ste shvatili da je ugostio životinju.

Koji su rizici za zdravlje ako se crv “nastanio” unutar vašeg voća? Možete li ga ipak jesti ili je za bacanje?

Bijeli crv kojeg nalazimo unutar ploda, čija dužina varira između 3 i 12 milimetara, nije ništa drugo do larva muve, a njegova prisutnost je dokaz da je voće zaraženo i da zato više nije dobro za jelo, piše Novi list.

Zapravo, larve mogu predstavljati prenosnik bakterija iz spoljne sredine, iz otpada ili čak iz fekalija s kojima su muve došle u kontakt i tako pretvoriti voće u prijetnju vašem zdravlju.

Među bakterijama koje najčešće prenose larve muve nalazimo bakterije salmonele, Escherichie coli i mijaze, odgovorne za crijevne infekcije s ponekad dramatičnim rezultatima.

Ako ste slučajno pojeli voće koje je napala larvai dobili crijevnu infekciju, mogli biste registrovati simptome kao što su:

  • grčevi u stomaku
  • proliv
  • povraćanje
  • povišenu temperaturu
  • krv ili larve u stolici

Kada postoje ovi simptomi, preporučljivo je odmah kontaktirati ljekara kako biste izbjegli ozbiljnije posljedice.

Pronađite crve u voću

Prije konzumacije voća, posebno onog koje bi moglo da ugosti larve muve, preporučljivo je izvršiti brzu “inspekciju” kožice i unutrašnjosti voća.

Dodirnite voće po cijeloj površini tako da vidite ima li mekših dijelova i provjerite kožu da vidite ima li rupa na njoj.

Zatim uzmite nož i prerežite voće prvo na pola, a zatim na manje komade, provjeravajući svaki put ima li u njemu rupa ili larvi.

Bonus video: