Šta će biti s vašim tijelom ako svakog dana trčite samo 15 minuta

Samo 15 minuta fizičke aktivnosti dnevno, uključujući trčanje, može produžiti naš životni vijek i smanjiti rizik od smrti

9754 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Redovna fizička aktivnost mnogima je cilj, ali u praksi često zakažemo. Ali važno je početi i, ako će vam biti lakše, vaš početni cilj ne bi trebalo da bude preambiciozan. Na primjer, ako odlučite da trčite, samo 15 minuta dnevno biće dovoljno da učinite mnogo za svoje tijelo i svoje zdravlje.

Svi mi možemo da izdvojimo tih 15 minuta dnevno, a postoji velika vjerovatnoća da će vam vremenom apetiti rasti, zajedno sa vremenom koje trčite, piše Zadovoljna.hr. Ali da se vratimo na pomenutih 15 minuta, prenosi N1.

U nastavku je sedam zdravstvenih prednosti koje će vam donijeti samo 15 minuta trčanja dnevno.

1. Poboljšaćete zdravlje srca

Trčanje pojačava rad vaših srčanih mišića i pluća – jača srce i povećava kapacitet pluća. Vremenom će vam biti lakše da savladate druge stvari, kao što je penjanje uz stepenice ili hodanje do odredišta.

2. Biće lakše držati nivo stresa pod kontrolom

Trčanje je aktivnost koja pomaže u smanjenju hormona stresa i istovremeno stimuliše proizvodnju hormona koji doprinose opuštanju i pozitivnom raspoloženju.

3. Učićete brže i bolje pamtiti

Redovno trčanje će pozitivno uticati na djelove vašeg mozga odgovorne za pamćenje i razmišljanje.

4. To će vam pomoći da izgubite težinu

Ako zadržite svoje trenutne navike u ishrani, trčanjem od 15 minuta svakog dana ćete sagorjeti dovoljno kalorija da izgubite oko pola kilograma mjesečno. Naravno, za veće gubitke potrebne su ozbiljnije aktivnosti i smanjeni unos kalorija.

5. Jačanje kostiju

Sa godinama može doći do gubitka gustine kostiju, što takođe može dovesti do osteoporoze. Vježbe kao što je trčanje pozitivno utiču na mineralnu gustinu kostiju.

6. Trčanje pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska i nivoa holesterola

Redovno trčanje pomaže u snižavanju krvnog pritiska u mirovanju, čime se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, trčanje može pozitivno uticati na nivo zdravog holesterola i istovremeno stimulisati enzime koji pomažu u smanjenju količine LDL holesterola u krvi.

7. Produžićete svoj životni vijek

Samo 15 minuta fizičke aktivnosti dnevno, uključujući trčanje, može produžiti naš životni vijek i smanjiti rizik od smrti.

Bonus video: