Menopauza nije bolest, ali izaziva bolesti: Hormoni muče i muškarce

Problemi opadanja nivoa polnih hormona se podjednako javljaju i kod muškaraca. Nivo testosterona kod muškaraca opada od četrdesete godine oko jedan odsto godišnje

6220 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hormoni imaju veliku ulogu u našem organizmu. Uključeni su u rad metabolizma, crijeva, mozga, utiču na promjene raspoloženja, a odgovorni su i za nastanak srčanih bolesti, pa čak i karcinoma. S godinama njihov nivo prirodno opada, što se na kraju najviše osjeti upravo u petoj ili šestoj deceniji.

Polni hormoni su ključni i za muškarce i za žene i kada ih ima na zadovoljavajućem nivou, to određuje naše polne karakteristike. S godinama, biologija je neumitna, dolazi do pada estrogena, a kod muškaraca do pada testosterona. To dovodi do brojnih promjena, kao što su talasi vrućine, nervoza, razdražljivost, nesanica, depresivnost i veliki poremećaj u odnosima svih vrsta, ne samo muško - ženskih, i ne samo u seksualnosti, nego i odnosa u porodici i na poslu, objasnila je prof. dr Svetlana Vujović, članica Svjetskog borda ginekološke endokrinologije, u Jutarnjem programu RTS-a.

Menopauza bez tegoba

Cilj je da žena ne osjeti nikakav prelazak i da ne postoje termini kriza određenih godina jer je to samo nepoznavanje hormonskih mehanizama, već da se u menopauzu uđe bez tegoba uz odgovarajuću terapiju, koja mora individualno da se dozira, napominje doktorka Vujović.

Svjetska zdravstvena organizacija je tražila od Svetskog borda ginekoloških endokrinologa da u svim zemljama promovišu praksu da čim ženam počnu da izostaju ciklusi, da se utvrdi šta je razlog i da se da terapija, jer onda te žene ostaju zdrave cio život, i mogu da žive kvalitetno i sa 80, 90 i 100 godina, navodi doktorka.

„Kada vidite ženu koja ima napad vrućine, odmah znate da će uskoro imati bolesti srca i krvnih sudova, ako se ništa ne preduzme. Tako da nečinjenje u tim godinama, ili vjerovanje da je to normalno i prirodno, je kao da kažete 'neću da vas liječim, čekam bolesti, pa ću da vam dam dvadeset ljekova, umjesto da spriječim pojavu'. Poenta je u sprečavanju negativnih posledica“, naglašava dr Svetlana Vujović.

menopauza
foto: Shutterstock

Ukoliko bi se primjenjivala terapija na vrijeme, bila bi značajno povećana i radna sposobnost stanovništva, tako da ne bi bilo važno da li neko ima 30, 50 ili 70 godina. Najnovije studije urađene u svijetu sugerišu da žene koje ništa ne koriste kada uđu u menopauzu, dobijaju na težini oko pet do osam kilograma, a da nisu unijele bilo kakve promjene u način ishrane i aktivnosti.

Osim toga, određene grupe hormona su kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju okidači karcinoma, a u uslovima niskog nivoa polnih hormona kod mnogih pacijenata se javljaju različiti oblici karcinoma upravo zbog toga.

„Kada nadoknadimo ono čega nema, a to je princip endokrinologije, da se samo hormoni dovedu u red, žena je zaštićena i živi kvalitetnije, a sprječavaju se različite bolesti, čak i karcinomi“, dodala je dr Vujović.

Problemi opadanja nivoa polnih hormona se podjednako javljaju i kod muškaraca. Nivo testosterona kod muškaraca opada od četrdesete godine oko jedan odsto godišnje. Ne stare svi isto, ali pad testosterona dovodi do istih tegoba kao kod žena.

Zato ni muškarci ne bi trebalo da kriju i ignorišu svoje probleme, već da se suoče sa njima i da reaguju na vrijeme, jer uz malu promjenu životnih navika, ishrane i aktivnosti mogu da se osjećaju isto kao kada su imali trideset godina, napominje profesorka Vujović.

Vitamin D – vitamin i hormon

Osim polnih hormona, posljednjih godina dosta se govori i o nedostatku vitamina D. Kako naglašava profesorka Svetlana Vujović, svjetski stav je da je vitamin D nije samo vitamin, već i hormon koji utiče na brojne faktore, a ne samo na kosti, kao što se do skoro mislilo.

„Utiče i na autoimuni odgovor da se ne pojave neke autoimune bolesti. Utiče i na kardiovaskularni sistem. Nedostatak vitamina D je posljedica toga što ne možemo hranom da ga unesemo u količini koja je potrebna, a živimo u podneblju gdje nema sunca cijele godine.

„Sa druge strane, sunčanje nije preporučljivo zbog svih neprijatnosti koje su posljedica sunčanja, a odlazak u solarijum je najgore rešenje, jer je to maltretiranje ćelija koje su zadužene za proizvodnju potrebnih supstanci. Vitamin D se lako nadomješta kapima ili tabletama i važno je da bude u opsezima normale“, napominje dr Vujović.

Ona ističe da je važno shvatiti značaj ove teme i edukovati doktore jer će se na taj način uštedjeti ogromna sredstva koja bi bila potrošena na liječenje posljedica ne reagovanja.

Bonus video: