Istine i neistine o vegetarijanskoj ishrani

Oni koji su odlučili da se hrane vegetarijanski često moraju da se bore protiv zabluda koje se šire o toj vrsti ishrane i stilu života. Šta se krije iza uobičajenih tvrdnji o vegetarijanstvu?

3287 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tvrdnja – vegetarijanska ishrana je dobra za klimu i životinje.

TAČNO

Prema podacima njemačke Kancelarije za životnu sredinu, vegetarijanska ishrana pozitivno utiče na okolinu, između ostalog i zbog smanjenja količine nitrata u vodama. Svjetska fondacija za prirodu (WWF) tvrdi da bi „klimatski otisak" u Njemačkoj prelaskom na vegetarijansku ishranu mogao da se smanji za 47 odsto. Prema podacima Svjetske organizacije za hranu (FAO) trenutno se u svijetu uzgaja 33 milijardi pilića, 1,6 milijardi goveda i više od milijardu svinja, što u velikoj mjeri utiče na klimu, između ostalog i zbog metana koji proizvode preživari.

Tvrdnja – konzumiranjem zamjena za meso poput proizvoda od soje vegetarijanci u istoj mjeri škode planeti Zemlji

POGREŠNO

Istina je da su milioni hektara prašume posječeni zbog proizvodnje soje što je doprinijelo drastičnom smanjenju broja vrsta u iskrčenim područjima poput Amazonije. Ali, istina je da se 70 odsto proizvedene soje koristi za stočnu hranu.

Tvrdnja – vegetarijanska ishrana štiti životinje

DJELIMIČNO TAČNO

Dnevno se u Njemačkoj za potrebe ishrane ljudi ubije više od dva miliona životinja. Istovremeno, konzumacija mesa je u padu – u poređenju s prošlom godinom za 8,1 odsto.

Lea Šmic iz njemačkog Saveza za zaštitu životinja kaže da je vegetarijanska ishrana prvi važan korak z cilju zaštite životinja. Ali, i konzumacija mliječnih proizvoda i jaja uzrok je patnji životinja. Veganska ishrana, koja se odriče mliječnih proizvoda, jaja i meda je zato, kako ona tvrdi, mnogo efikasniji način zaštite životinja.

Tvrdnja – vegetarijanska ishrana je zdravija i pomaže pri mršavljenju

U PRINCIPU TAČNO

Svjetska zdravstvena organizacija namirnice od prerađenog mesa smatra rizikom za karcinom, a crveno meso vodi se kao „vjerovatno rizično". Prema jednom ispitivanju Instituta Maks Plank, osobe koje konzumiraju manje namirnica životinjskog porijekla imaju i niži BMI (vrijednost koja pokazuje tjelesnu težinu). Kancelarije za zaštitu potrošača Njemačke tvrde da se osobe koje se hrane vegetarijanski, ali se ne odriču mlijeka i mliječnih proizvoda, „hrane zdravo".

Tvrdnja – djeca ne mogu pravilno da se razvijaju ako ne konzumiraju meso

NETAČNO

„Raznovrsna vegetarijanska ishrana nadopunjena mliječnim proizvodima omogućava pravilan razvoj djece i bez dodatne konzumacije mesa", kaže Berthold Kolecko, predsjednik povjereništva za ishranu Njemačkog udruženja za pedijatriju. Istovremeno se ukazuje na to da postoji rizik od nedostatka „optimalnog unosa" vitamina B12, gvožđa, cinka i Omega 3 masti. Ali, i WWF navodi da je vegetarijanska ishrana s dovoljno biljnih izvora bjelančevina, poput orašastih plodova i mahunarki, odgovarajuća za djecu i mlade.

Bonus video: