Ovo su četiri svakodnevne navike zbog kojih brže starite

Glavni uzrok ubrzanog starenja svakako je stres, ali i još neki faktori

8614 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoji li tajna dugovječnosti? Možda i ne, ali naše navike i stil života svakako duboko utiču na procese starenja i nastanak bolesti (čak i ozbiljnih), dopuštajući nam da biramo hoćemo li živjeti kratko ili, naprotiv, dugo i zdravo.

Kad starost počne uzimati danak, svi bismo voljeli da vratimo sat unazad ili da barem zaustavimo vrijeme i spriječimo starenje da napreduje. Samo, tada je kasno.

Ali, da li bi zaista bilo moguće zaustaviti starost? Nauka kaže - da, piše Novi list.

Evo nekih svakodnevnih navika zbog kojih prerano starimo i koje, ako ih pravilno korigujemo, mogu da učine da se osjećamo (i izgledamo) mlađe, produžavajući godine u kojima smo zdravi:

1. Stres

Glavni uzrok preranog starenja svakako je stres: on povećava rizik od srčanih problema, visokog krvnog pritiska i drugih hroničnih patologija.

Stres može imati direktan uticaj na starenje naših ćelija.

Istraživanje koju je sprovela Harvard Medical School otkriva da hronični stres skraćuje telomere, strukture unutar ćelija koje sadrže našu DNK: ako telomeri postanu prekratki, ćelija može umrijeti.

Odumiranje ćelija može dovesti ne samo do ubrzanog starenja, već i do većeg rizika od srčanih problema i raka.

2. Previše crvenog mesa

Ishrana takođe igra važnu ulogu u prevremenom starenju. Konkretno, učestalo uzimanje crvenog mesa skratilo bi godine života.

Nedavno istraživanje rađeno u Sjedinjenim Državama na više od milion ljudi, analiziralo je vezu između konzumacije crvenog mesa i pojave ishemijske bolesti srca (uzimajući u obzir ne samo ishranu, već i faktore koji nisu povezani s ishranom).

Pacijenti koji su konzumirali čak i minimalne količine crvenog mesa (posebno prerađenog, kao što je slučaj sa suhomesnatim proizvodima i kobasicama) imali su veći rizik od nastanka patologije u odnosu na one koji ga nisu konzumirali (zamjena proteinskog unosa mesa namirnicama biljnog porijekla).

3. Konzumiranje alkohola

Konzumacija alkohola takođe podstiče prerano starenje naših ćelija jer dehidrira tkiva i izaziva upalu kože (crvenilo lica, popucale kapilare i otokee) zbog čega koža izgleda starije nego što jeste.

Istraživanje provedeno na 3.200 žena, istaklo je da konzumacija alkohola podstiče starenje lica: žene koje piju velike količine alkohola (više od osam pića nedjeljno) imaju više bora, podočnjaka i vidljivih kapilara u poređenju s onima koje piju umjereno ili nikako.

4. Malo se krećete

Konačno, neaktivnost i sjedjelački način života takođe mogu doprinijeti tome da brže starimo.

Nije tajna, naime, da nam aktivan život i stalna tjelesna aktivnost (čak i umjerena) mogu pomoći u očuvanju zdravlja i produžiti životni vijek za mnogo godina.

Čak i samo 15 minuta dnevno dovoljno je za mnoge dobrobiti za zdravlje.

Nedavna istraživanja su pokazala 28 odsto smanjenje rizika od prerane smrti kod ljudi koji stalno treniraju najmanje 150 minuta sedmično.

Bonus video: