Iskoristite vitamine i minerale: Koje povrće jesti kuvano, a koje ne

Povrće je takođe bogato antioksidansima, a oni se u nekom povrću prilikom kuvanja uništavaju, a u nekima postaju bioraspoloživi

6442 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poznato je da sirovo povrće ima različite hranjive materije od kuvanog. Ako znate koje kuvati, a koje ne, to vam može pomoći u optimizaciji količine vitamina, minerala i antioksidansa koje tijelo apsorbuje.

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću kategorišu se kao oni topivi u mastima i topivi u vodi. Vitamini topivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, stabilniji su, dok su vitamini topivi u vodi, kao što su vitamin C i B osjetljiviji na kuvanje i tako se gube.

Zato se često preporučuje neke vrste povrća jesti sirovo kako bi maksimizovali količinu hranjivih sastojaka iz njih. Povrće je takođe bogato antioksidansima, a oni se u nekom povrću prilikom kuvanja uništavaju, a u nekima postaju bioraspoloživi. To znači da tijelo bolje apsorbuje hranjive materije iz njih. Način kuvanja koji takođe igra ulogu u opstanku minerala i antioksidansa.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo

Povrće bogato vitaminom C poput brokole, spanaća i zelene salate najbolje utiču na zdravlje kada se jedu sirovi. Kod njih kuvanje smanjuje udio vitamina C. Kelj i grašak je zdravije jesti sirov.

Povrće bogato antioksidansima koje je takođe zdravije jesti sirovo su bijeli luk, korijen peršuna i praziluk, a od začina zeleni biber u zrnu.

Povrće koje je bolje jesti kuvano

Postoji povrće čiji se antioksidansi bolje apsorbuju u tijelu kada se prethodno skuvaju. Kako bi iskoristili sve hranjive materije, skuvajte šargarepu, bijeli i slatki krompir, šparoge, cveklu i karfiol.

Kuvanje ima i pozitivan učinak na bolju apsorpciju beta karotena u povrću poput šargarepe, slatkog krompira, tikvica i bundeve.

Povrće kuvajte pažljivo

Naravno, jesti kuvano povrće je bolje nego da ga uopšte ne jedete. Ako sirovo povrće nije za vas ili jednostavno radije jedete kuvano, maksimalno iskoristite hranjive materije. Kuvajte ih dovoljno da omekšaju, ali ne predugo da postane kašasto, piše Live Strong.

Bonus video: