Popili ste lijek kojem je istekao rok trajanja: Šta će se desiti?

Sigurno vam se bar jednom desilo da za neki lijek niste sigurni da li mu je istekao rok trajanja...

19805 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Farmaceuti često upozoravaju da treba provjeravati rok trajanja ljekova koje imate u svojim ormarićima, ali se opet ponekad dogodi da nam nešto promakne, pa ipak popijemo lijek za koji nismo sigurni koliko dugo stoji.

"Postoje neki ljekovi koji su štetni i mogu biti otrovni nakon isteka roka trajanja. Ali, uopšteno, ako uzimate ljekove kojima je istekao rok trajanja, oni jednostavno neće biti toliko djelotvorni", piše Health.

Nakon što mu istekne rok, nijedan farmaceut vam ne garantuje da će lijek imati isti učinak, a iako ti rokovi nisu u potpunosti crno-bijeli, ne bi trebalo ni eksperimentisati.

"Neki ljekovi mogu se koristiti i nekoliko mjeseci nakon isteka roka trajanja, ali malo je vjerovatno da će biti jednako djelotvorni. Određeni ljekovi protiv prehlade i gripa koji se izdaju bez recepta zahtijevaju poštovanje roka trajanja navedenog na ambalaži."

Jedno je sigurno. Sve ono što je u tekućem obliku, kao što su kapi za nos, oči, sirupi, neće biti upotrebljivo nakon isteka roka trajanja, jer takvi ljekovi imaju tendenciju da se u njima razmnože bakterije.

Stručnjaci objašnjavaju da su detalji važni. Možda bi bilo u redu uzeti lijek za alergiju mjesec dana nakon isteka roka trajanja. Ali, postoji određeni rizik u uzimanju ljekova za srčani ritam koji, ako su neefikasni, mogu dovesti do nestabilnog i opasnog srčanog problema. Lijek kome je rok trajanja prošao prije mjesec dana može biti moćan, dok onaj kojem je prošlo pet godina neće biti. Ljekovi koji se drže na hladnom i suvom mjestu vjerovatno će trajati duže od onih koji se drže na vrućoj i vlažnoj lokaciji.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje da nikada ne uzimate ljekove nakon isteka roka trajanja jer je to rizično sa mnogim nepoznatim varijablama. Na primjer, način na koji se lijek čuva, hemijski sastav i originalni datum proizvodnje - sve to utiče na potenciju lijeka.

Čini se da su čvrsti oblici doze, kao što su tablete i kapsule, najstabilniji nakon isteka roka trajanja. Ljekovi koji postoje u rastvoru ili kao rekonstituisana suspenzija i koji zahtevaju hlađenje (kao što je suspenzija amoksicilina), možda neće imati potrebnu snagu ako se koriste kada su zastarjeli. Gubitak djelotvornosi može biti veliki zdravstveni problem, posebno kada se infekcija liječi antibiotikom.

Ljekove koji postoje u rastvoru, posebno ljekove za injekcije, treba odbaciti ako proizvod formira talog ili izgleda zamućeno i promijenio je boju.

Bonus video: