Čudo od napitka: Čaj od peršuna za razne boljke

Pored toga što je začinska, peršun je i ljekovita biljka, koja apsolutno zaslužuje pažnju

6677 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Dok većina ljudi koristi list peršuna kao začin za hranu ili za dekoraciju, malo je onih koji znaju i koriste čaj od peršuna u ljekovite svrhe.. Svjež list peršuna može se tokom većeg dijela godine naći na zelenim pijacama.

Kod kojih zdravstvenih problema pomaže peršun

Čaj od peršuna je prije svega jako sredstvo za izmokravanje. Podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma. S tim u vezi, on može biti jako koristan za mršavljenje.

S druge strane, kao dobar diuretik, poželjan je čaj od peršuna za čišćenje mokraćnih puteva, kako od bakterija, tako i od pijeska. Peršun je dakle koristan za zdravlje bubrega i mokraćnih puteva. Mnogi su uz upotrebu ovog čaja očistili bakteije iz urinarnog trakta. Zbog svog diuretičkog dejstva peršun se koristi i za kontrolu visokog pritiska, piše na internet stranici Lekovite biljke.

U narodnoj medicini se čaj od lista peršuna koristi i kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospješivanje lučenja mlijeka kod dojilja, za olakšavanje varenja i protiv gasova u crijevima.

Pije se čaj od peršuna i protiv gastritisa. Da peršun ne treba da bude samo ukras za dekoraciju hrane, govori nam i to što pomaže u stvaranju nekoliko proteina uključenih u mineralizaciju kostiju, te tako može pomoći u zaštiti od gubitka koštane mase. U tradicionalnoj medicini upotrebljava se protiv artritisa i gihta.

Potencijalno je koristan protiv dijabetesa, a ključnu ulogu imaju antioksidansi koji se nalaze u peršunu, smatraju autori jedne studije iz 2006. godine.

peršun
foto: Pixabay

Snažni antioksidansi koji se nalaze u peršunu mogu spriječiti napredovanje bolesti masne jetre, navodi se u jednom istraživanju iz 2018. godine. Studija iz 2015. je pokazala da prirodni sastojci iz peršuna mogu smanjiti veličinu tumora u slučaju raka dojke. Još jedna studija koja je objavljena 2012. pokazuje da eterično ulje iz peršuna može pomoći u liječenju stanja povezanih sa sezonskim alergijama.

Nutritivna vrijednost

List peršuna je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima. List peršuna je izvanredan izvor vitamina C, te ga treba koristiti što više i u svježem obliku, pošto se kuvanjem gubi. Svjež list peršuna se može grickati i zbog osvježavanja daha, a može čak da neutrališe miris bijelog luka iz usta. Bogat je i vitaminom K, kalcijumom i gvožđem.

Čaj od lista peršuna

Čaj se pravi od lista, mada može i od korijena i od sjemena peršuna, jer ima slično dejstvo. Najbolje je koristiti svjež list, ali može i sušen.

Nasjecka se sitno list peršuna da bude 1 kašika i prelije se sa 2 dl ključale vode. Neka stoji 15 minuta pa procijediti. Piti čaj dok je topao između orboka 3 puta na dan po šolju.

Ne treba uzimati peršun sa lekovima diureticima, zato što je i sam diuretik. Upotreba peršuna se generalno smatra bezbjednom, ali neko može biti alergičan.

Osobe sa oštećenim bubrezima i trudnice bi trebalo da izbjegavaju prekomjernu upotrebu peršuna i da se savjetuju sa svojim ljekarom. Peršun ima dosta vitamina K, a on pomaže zgrušavanje krvi. Ako neko koristi ljekove za razređivanje krvi, ne treba mnogo da upotrebljava peršun.

Bonus video: