Psiholozi objasnili kako da prepoznate nezdrav odnos majke i kćerke

Najčešće se radi o poređenju kćerke sa vršnjakinjama, prijateljima ili sestrama

12859 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako se svaka majka trudi da bude što bolja prema svojoj kćerki, ponekad njihov odnos može postati nezdrav i tako naškoditi razvoju djeteta.

Kako objašnjavaju psiholozi, postoji nekoliko jasnih pokazatelja koji otkrivaju da je odnos majke i kćerke sve samo ne dobar, prenosi N1.

Jedan od prvih znakova je majka sklona kritikama. Iako je jasno da će svaka majka imati tendenciju da ukaže na greške svoje kćerke kako bi joj pomogla, previše kritičan samo pokazuje da nešto nije u redu sa odnosom majke i kćerke.

Psiholozi tvrde da svaki odnos, a posebno odnos roditelja i djeteta, treba da se zasniva na razumijevanju, a ne na stalnoj kritici, piše „Very Well Family“.

Još jedan znak nezdravog odnosa majke i kćerke je poređenje sa drugima. Najčešće se radi o poređenju kćerke sa vršnjakinjama, prijateljima ili sestrama.

Sve ovo, upozoravaju psiholozi, znak je da je odnos majke i ćerke narušen jer se zasniva na pronalaženju mana, a ne na isticanju vrlina, prenosi Index.hr.

Drugi znaci nezdrave veze su emocionalno nedostupna majka, majka koja je prije svega zaokupljena sobom i sopstvenim problemima, a ignoriše probleme svoje kćerke, i majka sklona uvredama.

Bonus video: