Ultrazvukom protiv raka

Minimalno invanzivno uklanjanje tumora pomoću ultrazvuka, bez nuspojava? Ta metoda je sada dozvoljena u SAD – za početak samo kod raka jetre. Ali, istražuje se njena primjena i kod drugih vrsta raka

5244 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Takozvana histotripsija je postupak kod kojeg se ultrazvučni talasi ciljano usmjeravaju na tumor jetre. To traje samo nekoliko milisekundi, ali je krajnje intenzivno. Cilj su mikromjehurići koji se nalaze u svakom tkivu, pa i u tkivu tumora. Kada ih pogodi ultrazvučni talas, oni se povećavaju. A kada dostignu određeni volumen, pucaju i uništavaju ćelije tumora. Nakon toga ostaje tekuća masa koju imuni sistem otprema tokom idućih sedmica.

Ljekari mogu uživo da posmatraju ponašanje mjehurića koristeći dijagnostički ultrazvuk kakav se primjenjuje kod pregleda trudnica. Primjena histotripsije još uvijek je ograničena samo na rak jetre.

Tom metodom se ne uništava zdravo tkivo, jer je ultrazvuk snažno fokusiran na tumor. Nisu više potrebni operacija, hemoterapija ili zračenje. Poznato je da te metode liječenja veoma opterećuju organizam. Recimo, zračenje djeluje na sve što se nalazi u tijelu na putu do tumora, pa dakle i na zdravo tkivo.

Postupak razvijen u SAD

Ovaj postupak razvijen je na američkom Univerzitetu Mičigen u okviru kliničke studije #HOPE4LIVER-Studie („Nada za jetru“). Na tamošnjem centru Rogel Cancer Center se od 2021. sprovode studije na ljudima. To je ugledni centar za liječenje oboljelih od tumora. Na tom međunarodnom projektu sarađivala su i dva univerziteta iz Njemačke: Gradska klinika Braunšvajg i Univerzitetska klinika Magdeburg.

Tokom studije tretirani su pacijentkinje i pacijenti s primarnim i metastaziranim tumorima jetre, kod kojih su već bile iscrpljene sve mogućnosti konvencionalne terapije.

Rak jetre je posebno opasan

Rak jetre je jedan od deset vrsta zloćudnih tumora kod kojih su prognoze za liječenje loše i šanse za preživljavanje male. Samo oko 20 odsto oboljelih nakon dijagnoze živi još pet godina.

Za pacijentkinje i pacijente histotripsija ne znači samo to da mogu da se liječe bez opterećenja koja predstavljaju zračenje i hemoterapija, već i manje problema s nuspojavama lijekova, a i oporavak je daleko kraći nego nakon operacije. Kako pokazuje studija, liječenje novom metodom je sve u svemu manje naporno za oboljelog, ali je krajnje efikasno.

Histotripsija otvara nove mogućnosti

Čini se da je histotripsija efikasna i kod metastaza. U prvim studijama na pacovima imuni sistem je uz pomoć histotripsije nakon uništenja 50 do 75 odsto tumora jetre mogao da ukloni i ostatak ćelija zahvaćenih rakom. Kod više od 80 odsto životinja na kojima je testirana metoda, nije bilo znakova mogućih metastaza.

No, histotripsija ne otvara nove mogućnosti samo kod uništavanja tumora. Dvije predkliničke studije sprovedene prošle godine na glodarima pokazale su da imuni sistem između ostalog uči i kako da prepozna ćelije raka kao prijetnju i aktivira prirodni imuni odgovor na rak.

Histotripsija se još uvijek nalazi u ranom stadijumu kliničke primjene. U Njemačkoj je za sada dozvoljena samo u okviru naučnih studija. Ipak, naučnici procjenjuju da bi to mogla da bude veoma dobra neinvanzivna metoda liječenja oboljelih od raka jetre.

A nadaju se i da će se histotripsija razviti u terapiju koja će moći da se primjenjuje kod svih tumora u čitavom tijelu, a ne samo na jetri, pa procjenjuju da će se tako ubuduće liječiti i rak bubrega ili prostate.

Bonus video: