Vjekovno nasljeđe adut u borbi za zdravlje

Iako je šećerna bolest jedna od vodećih hroničnih nezaraznih bolesti u svijetu i kod nas, o njoj se malo ili nedovoljno govori.

14414 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Novo Nordisk
Foto: Novo Nordisk

Sa početkom novembra dijabetes se polako, ali kratkotrajno vraća u fokus javnosti, sve do 14. novembra koji se globalno obilježava kao Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. „Ove godine, novembar je za nas u Crnoj Gori nešto važniji, jer obilježavamo 100 godina od osnivanja kompanije Novo Nordisk, koja sa uspjehom posluje na ovim prostorima već skoro tri decenije“, izjavio je Vasilije Đurišić, direktor kompanije Novo Nordisk u Crnoj Gori.

Novo Nordisk
foto: Novo Nordisk

Ova kompanija je već čitav jedan vijek simbol borbe protiv dijabetesa, ali i drugih hroničnih nezaraznih bolesti. Imajući u vidu da dijabetes poprima gotovo pandemijske razmjere, vaša uloga, ali i specifičnosti kompanije još više dobijaju na značaju.

„Malo je kompanija koje je osnovao Nobelovac, a još je manje onih koje su opstale 100 godina, a i danas su veoma važne i predstavljaju sistemski oslonas u borbi protiv šećerne bolesti. U danima kada obilježavamo veliki jubilej i u našoj zemlji, naglašavamo posvećenost u namjeri da doprinesemo da se pobijedi šećerna bolest, ali i druge nezarazne hronične bolesti. Osnivač kompanije je dobitnik Nobelove nagrade, danski naučnik August Krog, a njegov autoritet doprinio je da se prije sto godina u Evropu donese insulin, najveće medicinsko otkiće toga doba. Kao što je i tada postojala strast za pionirskim medicinskim otkrićima, poput insulina, u Novo Nordisku je tako tako i danas.

Osim u vijekovnom nasleđu jednog Nobelovca, gdje je polazište za ono što je danas kompanija Novo Nordisk?

Novo Nordisk je inovativna farmaceutska kompanija koja polazište za uspjehe pronalazi u inovacijama, istraživanjima i razvoju zasnovanom na najnovijim naučnim dostignućima i naučnom pristupu problemima. Takav pristup evidentan je u gotovo svakom segmentu rada kompanije - od istraživanja i razvoja novih terapijskih oblasti, preko najsavremenije proizvodnje i distribucije proizvoda, do promocije tih proizvoda i njihovog plasmana na tržišta 170 zemalja svijeta. Pacijenti su u centru naše pažnje, a na nama je velika odgovornost, jer životi blizu 40 miliona ljudi širom svijeta zavise od naših proizvoda. Zato na prelazu između dva vijeka poslovanja, obnavljamo našu posvećenost da pokrećemo promjene i pomažemo pacijentima da budu zdraviji i žive duže, kako danas tako i u godinama koje dolaze“.

Prije 100 godina osnivači u Danskoj počeli su sa ciljem da promijene dijabetes i da ga od bolesti koja se tada smatrala smrtnom presudom, pretvore u hronično oboljenje, stanje sa kojim može da se kvalitetno živi. Tokom svih ovih godina kompanija je razvila izuzetno nasleđe u liječenju dijabetesa prije svega zahvaljujući pionirskim naučnim otkrićima, razvoju inovativnih ljekova, širenju pristupa terapijama i predanim radom na prevenciji i konačnom liječenju bolesti kojima se bavi.

Novo Nordisk
foto: Novo Nordisk

Gdje je Crna Gora u svemu tome? Kakva je situacija kod nas u pogledu dostupnih terapija za liječenje?

Terapije za liječenje dijabetesa su izuzetno napredovale u prethodnih 100 godina i predstavljaju rješenje koje sa jedne strane sprečava dodatne zdravstvene komplikacije koje nastaju usled dijabetesa (kardivaskularne probleme, amputacije, probleme sa bubrezima, vidom), a sa druge omogućavaju, da se uz redovno pridržavanje terapije i savjeta ljekara normalno živi, pa čak i ostvaruju najzahtjevniji lični i profesionalni ciljevi. O tome svjedoče i fantastični sportski rezultati biciklističkog Tima Novo Nordisk, koji čine mladići sa dijagnozom dijabetesa tip 1, ali koji i pored toga uspjevaju da se takmiče na najvišem nivou sa ostalim profesionalcima.

Novo Nordisk
foto: Novo Nordisk

U Crnoj Gori Novo Nordisk je prisutan skoro tri decenije i od početaka njegujemo izuzetan odnos sa najvažnijim partnerima kompanije. Na neki način mi i smo svjedoci razvoja dijabetologije u Crnoj Gori, a zahvaljujući predanom radu danas smo prepoznati kao posvećen partner zdravstvenom sistemu i unapređenju dijabetološke zaštite kroz stalno obezbjeđivanje inovativnih terapija i ulaganje u edukaciju, kako ljekara, tako i najšire javnosti.

O dijabetesu i pandemiji se već uveliko govori, a šta kažu brojke i predviđanja?

Dijabetes u Crnoj Gori je jedna od vodećih nezaraznih bolesti, a po svojim karakteristikama, kao i u većini zemalja svijeta, poprima oblike pandemije. Zato i jeste prava pandemija XXI vijeka. Sa blizu 60.000 oboljelih Crna Gora spada u red najugroženijih evropskih zemalja, a broj novootkrivenih slučajeva, kao i u ostatku svijeta, i dalje raste.

Potreban je stalni napor svih onih koji se dijabetesom bave da bi se kriva rasta držala pod kontrolom i to važi kako za Crnu Goru, tako i za gotovo cijeli svijet, gdje su brojke prilično sumorne, baš i kao i prognoze za budućnost.

Procjenjuje se da u svijetu dijabetes ima 537 miliona ljudi, a da ima čak 240 miliona osoba koje imaju ovu bolest, ali im nije dijagnostifikovana, što predstavlja veliku opasnost. Dijabetes je danas bolest kako siromašnih zemalja tako i zemalja u razvoju, a u dvije trećina slučajeva oboljeli žive u gradovima.

Kasno otkrivanje dijabetesa nije dobro i ukazuje na potencijalno mnogo veće zdravstvene probleme koji se javljaju kao komplikacije. One mogu biti životno ugrožavajuće i ne samo da utiču na kvalitet života, već i značajno skraćuju životni vijek. Dodatno, komplikacije predstavljaju silovito opterećenje za zdravstveni sistem, kako u pogledu liječenja i resursa, tako i u pogledu troškova, koji kod nedovoljno dobro regulisanog šećera u krvi, veoma rastu.

Čak 11,5 odsto ukupnih zdravstvenih troškova globalno odnosi sa na dijabetes, a na godišnjem nivou taj iznos dostiže 966 milijardi dolara.

Šta može da se učini osim ulaganja u liječenje, terapije i medicinska sredstva?

Prije svega je važna podrška zajednici, kako onima koji se sada suočavaju i žive sa dijabetesom, tako i generacijama koje dolaze. Pripremajući se za obilježavanje vijekovnog jubileja razmišljali smo o tome kome da ga posvetimo i kako da pružimo dodatnu vrijednost našem društvu. S obzirom na specifičnost kompanije i terapijske oblasti kojima se bavimo, a sa druge strane i na izražene potrebe u društvu, vjerujemo da mnogo treba da raditi na prevenciji, jer jedino tako možemo dugoročno stvarati društvo koje će njegovati zdrav odnos prema navikama, ishrani, fizičkoj aktivnosti i na duge staze uspješno se nositi sa hroničnim nezaraznim bolestima, kao što je dijabetes.

Ukoliko se u prevenciju sistemski ne ulaže, nijedan zdravstveni sistem, ma koliko bio razvijen i koliko god resursa ulagao, neće moći da podnese pandemijske projekcije o nezaraznim bolestima koje se vezuju za naredne godine i decenije.

Zato Novo Nordisk u Crnoj Gori želi da napravi korak više i već od sledeće godine, u saradnji sa nadležnim vlastima i relevantnim partnerima, posveti veliku pažnju edukaciji djece. Osnovni cilj ovog projekta jeste promjena svijesti generacija koje dolaze, ali i cjelokupne javnosti, u vezi sa zdravim životnim navikama, ispravnim načinima ishrane i neophodnosti fizičke aktivnosti, bez koje ne možemo govoriti ne samo o pravilnom rastu djece, nego i o prevenciji velikog broja bolesti.