Hronična opstruktivna bolest pluća - život sa borbom za dah

HOBP predstavlja hronično, progresivno oboljenje koje pogađa gotovo 10% odraslog stanovništva, sa konstantnom tendencijom eskalacije i rasta, i primarnom odlikom i opasnošću čestog neprepoznavanja - ostajući nedovoljno dijagnostikovano i neadekvatno tretirano

19508 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Milmedika Nikšić
Foto: Poliklinika Milmedika Nikšić

15. novembar je dan hronične opstruktivne bolesti pluća, trećeg vodećeg uzročnika smrtnosti u svijetu i bolesti sa čijim se destruktivnim efektima bori preko 210 miliona ljudi širom planete.

Šta je Hronična Opstruktivna Bolest Pluća (HOBP)?

HOBP predstavlja hronično, progresivno oboljenje koje pogađa gotovo 10% odraslog stanovništva, sa konstantnom tendencijom eskalacije i rasta, i primarnom odlikom i opasnošću čestog neprepoznavanja - ostajući nedovoljno dijagnostikovano i neadekvatno tretirano.

Poliklinika Milmedika Nikšić
foto: Poliklinika Milmedika Nikšić

Kako nastaje HOBP?

Najčešći uzrok nastanka HOBP je duvanski dim, uključujući cigarete, elektronske cigarete, cigare i druge oblike pušenja. Prema istraživanjima, 80-90% osoba sa dijagnozom HOBP su hronični ili bivši pušači. Uz navedeno, postoji i manji procenat nepušača koji razvijaju HOBP, izloženi drugim faktorima rizika poput: prašine i hemikalija na radnom mjestu, zagađenja vazduha u zatvorenom i otvorenom prostoru i pasivnog pušenja.

Dejan Kalezić
Dejan Kalezićfoto: Poliklinika Milmedika Nikšić

Koji su simptomi HOBP?

Početni simptomi bolesti su: dugotrajni kašalj, iskašljavanje, nedostatak vazduha u toku fizičke aktivnosti, zviždanje u grudima i zamor. Najveća opasnost leži u činjenici da bolesnici posmatraju pojavu ovih simptoma kao dio normalnog procesa starenja, ne pridajući im na značaju, iako su u pitanju znaci ozbiljnog oboljenja koje zahtijeva liječenje.

Poliklinika Milmedika Nikšić
foto: Poliklinika Milmedika Nikšić

HOBP je oboljenje koje ugrožava život i progresivno se pogoršava ako se ne liječi. Blagovremeno neprepoznata i neadekvatno liječena bolest često uznapreduje do stadijuma kada je podnošenje bilo kakvog napora za pacijenta jako teško i izazovno - bolesnik ostaje bez daha u toku svakodnevnih aktivnosti kao što su penjanje uz nekoliko stepenica, hod po ravnom ili čak jutarnje umivanje i oblačenje.

Kako se boriti protiv HOBP?

Prvi korak u postavljanju dijagnoze HOBP jeste kvalitetan ljekarski pregled – pregled specijaliste pulmologije. Zatim, na red dolazi spirometrijsko testiranje, na čijoj se bazi postavlja temeljna dijagnoza, i gdje se, na osnovu stepena težine simptoma kao i samog stepena opstrukcije, formiraju preporuke za korištenje terapije.

Spirometrijsko ispitivanje predstavlja zlatni standard za dijagnostikovanje HOBP.

Digital Eagle
Digital Eaglefoto: Poliklinika Milmedika Nikšić

Zašto je Poliklinika Milmedika prava adresa za borbu sa HOBP?

Poliklinika Milmedika dugoročno je i temeljno opredjeljena i posvećena borbi protiv hronične opstruktivne bolesti pluća – od procesa edukativno-preventivnog djelovanja do kvalitetnih dijagnostičkih, terapijskih i kontrolnih tretmana. Tim stručnjaka u ovoj oblasti predvode:

dr Mirko Šebek, specijalista pneumoftiziolog

dr Zoja Čelebić, specijalista pneumoftiziolog

dr Rade Kaluđerović, specijalista pedijatar pulmolog

dr Goran Marković, specijalista pedijatar pulmolog.

Digital Eagle
Digital Eaglefoto: Poliklinika Milmedika Nikšić

U okviru mjeseca borbe protiv HOBP i u svrsi podizanja svijesti o opasnostima ovog oboljenja, Poliklinika Milmedika svojim pacijentima u periodu 15.11-30.11.2023. pruža mogućnost besplatnog spirometrijskog ispitivanja, uz pregled specijaliste pulmologije. Termin svog pregleda možete zakazati u:

Poliklinici Milmedika Nikšić, na brojeve telefona +382 67 287 610 i +382 40 229 669;

Poliklinici Milmedika u Podgorici i Budvi, pozivom call centra na broj 19899, ili preko broja telefona: +382 67 287 278 (WhatsApp/Viber)

Kompletnu zdravstvenu zaštitu i njegu u Poliklinici Milmedika možete ostvariti i posredstvom svog dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.

www. milmedika.com

www.poliklinikamilmedika.com

Poliklinika Milmedika Nikšić
foto: Poliklinika Milmedika Nikšić

Milmedika – uvijek u službi vašeg zdravlja.