Lovorov list: znamo da je ukusan, ali evo koliko je zdrav

Lovorov list i ulje koje se pravi od njega imaju više karakteristika koje su dobre za zdravlje. Pomaže protiv kandide, dobar je za zarastanje rana, pomaže varenju…

34437 pregleda 51 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Lovorov list se često koristi kao dodatak za supe i razna jela, međutim, nerijetko u receptima piše da uklonite lovorov list prije nego što jelo poslužite. Zbog toga se možete zapitati da li je lovorov list jestiv i ima li koristi za zdravlje.

Lovor se gaji vjekovima, a koristi se u medicinske svrhe i u svjetskim kuhinjama, jer ima karakterističan, pikantan ukus i miris kojima obogaćuje meso, supe i variva. Koristi se čak i kao sastojak kolonjske vode poznate kao lovorov rum.

Lovorov list takođe možete pronaći i u kozmetici, posebno u sapunima i deterdžentima.

Ipak, lovorov list može da pomogne i kod nekih zdravstvenih tegoba kao što su gasovi i nadimanje, kao i kod i oštećenja zbog slobodnih radikala zahvaljujući prisustvu antioksidanasa. Postoje čak i neki dokazi da može pomoći u liječenju peruti, bolova u mišićima i zglobovima, kožnih infekcija.

Lovorov list dostupan nam je svjež i sušen ili mljeven, u prahu. Turski lovorov list je najčešće korištena vrsta.

Specifičan miris i ukus potiče od esencijalnog ulja ove biljke, koje čini oko dva procenta njene težine.

Najčešće se prilikom kuvanja koristi osušen čitav list, koji se uklanja prije serviranja, pošto cijeli listovi mogu predstavljati opasnost od gušenja.

Lovorovo lišće ima malo kalorija i mnogo vitamina i antioksidanasa, uključujući vitamin A i polifenole.

Kada pomaže lovor?

Lovorov list, uključujući njegovo eterično ulje, posjeduje protiv upalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva zbog antioksidanasa i drugih zaštitnih jedinjenja koja se nalaze u biljci. Ova biljka sadrži više od 80 identifikovanih jedinjenja, uključujući polifenole, eukaliptol, cineol, sabinen i linalol.

Jedna studija rađena na Poljoprivrednom i tehničkom državnom univerzitetu Sjeverne Karoline fokusirala se na antimikrobne i antioksidativne aktivnosti specifičnih eteričnih ulja bijelog pelina, geranijuma sa mirisom ruže i ulja lovora na svježe proizvode protiv opasnih bakterija, uključujući salmonelu i ešerihiju koli. Sva tri eterična ulja su pokazala antioksidativna svojstva, a najveća aktivnost se javlja u esencijalnom ulju lovora.

Lovor može spriječiti pojavu kandide i pomoći u zarastanju rana. Takođe, pokazalo se da lovorov list može djelovati protiv gljivica, pokazalo je više studija.

lovor
foto: Pixabay

Jedna analiza, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Arhiv za oralnu biologiju pokazala je da se eterično ulje lovora brani od kandide. U studiji je objašnjeno da je lovor poremetio 'lijepljenje' kandide na ćelijske zidove, čime je smanjio njenu sposobnost da prodre kroz membranu, što ga čini odličnim dodatkom ishrani u borbi protiv ovog gljivičnog oboljenja.

Pored borbe protiv kandide, u studijama na životinjama lovorov list se koristio kao ekstrakt i kao oblog za zarastanje rana.

Lovor i dijabetes, holesterol, bubrezi...

Moguće je da lovorov list pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Istraživanje iz jedne studije pokazalo je da je nakon uzimanja kapsula od ekstrakta lovorovog lista nivo šećera u krvi i nivo LDL holesterola opao kod učesnika.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Byochemistry and Nutrition otkriva da lovorov list može poboljšati funkciju insulina. Studija je sprovedena kako bi se utvrdilo da li lovorov list može pomoći u upravljanju dijabetesom tipa 2.

Četrdeset ljudi je dobijalo različite količine lovorovog lista, u obliku kapsule, dnevno u periodu od 30 dana. Sve količine su smanjile serumsku glukozu i ukupni holesterol, ali nije bilo značajnih promena u placebo grupi.

Ukupni ishod pokazuje da redovna konzumacija lovorovog lista može pomoći u smanjenju faktora rizika za dijabetes, pa čak i kardiovaskularne bolesti.

Pomoć pri varenju

Lovorovo lišće može uticati na gastrointestinalni sistem tako što sprječava oštećenje želuca i podstiče mokrenje, što pomaže u oslobađanju toksina u tijelu i pomaže zdravlju bubrega.

Unutar lovorovog lista nalaze se određena organska jedinjenja koja sadrže enzime koji takođe mogu pomoći u smirivanju uznemirenog stomaka, zaštiti od kamena u bubregu i smanjenju simptoma sindroma iritabilnog crijeva, kao što su nadimanje i gasovi.

Izgleda da biljka olakšava varenje tako što poboljšava proces i bori se protiv određenih bakterija (uključujući helikobakter pilori) koje mogu doprinijeti nastanku čira i pomaže u povećanju apsorpcije hranljivih materija.

Budite pažljivi prilikom kupovine

Potražite eterično ulje lovorovog lista kod provjerenih proizvođača a kada kupujete ovu biljku, potražite sušeni lovorov list bez mrlja, pazeći da nema pukotina.

Ako želite da kupite svježe lovorove listove, potražite one koji su jarko zeleni.

Koristite ga naravno i u kuvanju, uz ribu, piletinu, supe i čorbe i, osim u dobrom ukusu, uživajte u dobrobitima koje lovorov list donosi vašem zdravlju.

Čuvajte lovorove listove tako što ćete ih dobro zatvoriti, na primjer u staklenoj tegli sa hermetičkim poklopcem. Ako se pravilno skladište, osušeni listovi mogu trajati do dvije godine, prenosi RTS, sa stranice dragse.com.

Protiv kašlja, bronhitisa i upala

Listovi lovora sadrže materije koje djeluju antibakterijski i protiv upalno i zato se koriste za ublažavanje bolova i smanjenje rizika od razvoja infekcija. Čaj od lovora prirodan je lijek za kašalj, bronhitis i druge respiratorne probleme. Eterična ulja iz lista lovora izuzetan su prirodni lijek za pročišćavanje disajnih puteva, ublažavanje bola u grlu i kašlja, kao i za liječenje bronhitisa. Osim čaja od lovora, za ublažavanje respiratornih tegoba, vrlo često se koristi i eterično ulje lovora koje je posebno korisno za inhalaciju.

Bonus video: