Savjet farmaceuta: upoznajmo MAGNEZIJUM i N-ACETIL CISTEIN (NAC) i čuvajmo srce, nerve i jetru

Piše: Marija Popivoda Subotić dr pharm, spec kozemtologije

48753 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Razvoj i otkrivanje novih aktivnih supstanci, kao i pogodnijih formi za već poznate suplemente dovodi do širenja broja dijetetskih proizvoda koji je nalaze u ponudi u našim apotekama.

Tea Medica
foto: Tea Medica

7 NUTRITION kao jedan od vodećih i inovativnijih proizvođača na tržištu Evrope uvijek je spreman da odgovori zahtjevima korisnika.

Poslednjih godina mineral koji ima najveću ekspanziju jeste magnezijum.

Magnezijum je važan za očuvanje fukncije svih mišića, naročito srčanog. Učestvuje u procesu formiranja kostiju, dobroj nervnoj funkcij, metabolizmu šećera, proteina i lipida. Magnezijum je činilac velikog broja različitih reakcija u našem organizmu. Njegov nedostatak se povezuje sa određenim smetnjama i bolestima, prije svega grčevima, slabijoj koncentraciji, migreni.

7 NUTRITION brend u svojoj ponudi ima dvije vrste magnezijuma: magnezijum taurat i magnezijum citrat. Da li su isti i kako da prepoznamo koji magnezijum je najbolji za nas?

Tea Medica
foto: Tea Medica

Magnezijum taurat predstavlja kompleks magnezijuma i amino kiseline taurina. Sam taurin značajno doprinosi boljoj funkciji srčanog mišića, učestvuje u očuvanje nervne funkcije, utiče na regulaciju šećera. Zajednički magnezijum i taurat regulišu nivo natrijuma u krvi, čime utiču na regulaciju hipertenzije. Primjenjuje se jednom na dan, posle jela. Njegova upotreba naročito je učinkovata kao suportivna terapija kod :

  • Povećanig arterijskog pritiska-hipertenzije
  • Srčanih aritmija
  • Dijabetes melitusa tip 2.

Upotreba magnezijum taurata obavezno se savjetuje kod pacijenata koji u terapiji povećanog pritiska ili neraguralnog srčanog ritma upotrebljavaju grupu ljekova beta blokatora. Kako se kao najčešče opisano neželjeno dejstvo javljaju bolni grčevi, redovnom upotrebom magnezijum taurata ovakva pojava gotovo da izostaje.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Magnezijum citrat je jedna od najbolje iskoristljivih formi. Predstavlja so magnezijuma i citrične-limunske kiseline. Baš ova kiselina je značajna za bolju raspoloživost magnezijuma i postizanje bržeg dejstva. Dodatak B6 vitamina-piridoksina značajno olakšava prolazak magnezijuma u ćelije. A sam piridoksin je takođe važan za dobru nervnu funkciju, tako da sinergistički pojačava dejstvo magnezijuma. Ovakva kombinacija korisna je za:

  • Bolju koncentraciju
  • Smanjenje stresa
  • Samnjenje umora
  • Prevenciju migrene

Takođe, ova forma magnezijuma sprječava taloženje kalcijuma kako u bubrežnim kanalićima, tako i u krvnim sudovima čime se utiče i na prevenciju ateroskleroze i posljedično i bolju srčanu funkciju. Dnevna doza zavisi od potreba, uglavnom je to između 2 i 4 kapsule na dan, poslije jela. Kapsula je prirodog porijekla, pogodna i za upotrebu kod vegana.

Tea Medica
foto: Tea Medica

U ponudi 7 NUTRITION brenda značajno mjesto zauzima i N-acetil cistein. Iako kao supstanca sa farmakološkim dejstvom poznata dugi niz godina, za svoje mjesto u suplementaciji izborila se poslednjih par godina u doba borbe protiv COVID 19 virusa. Čime je ova supstanca zaslužila značajno mjesto? N-acetil cistein (NAC) predstavlja prekursor glutationa, moćnog antiokisidanasa u borbi protiv slobodnih radikala. Učestvuje u detoksikaciji i regeneracije jetre. Čim jetra kao naš organ „čistač“ dobro funkcionise i cjelokupni imuni status organizma je bolji. NAC djeluje i kao mukolitik, što znači da smanjuje i razlaže mukus-sekret u respiratornom traktu, čime doprinosi prohodnositi disajnih puteva i skraćenju trajanja produktivnog kašlja kod pacijenata. Kod koga je NAC suplementacija važna:

  • Sportisti
  • Pušači
  • Pacijenti sa produktivnim kašljem
  • Pacijenti sa hroničnim respiratnornim oboljenjima
  • Pacijenti sa „masnom“ i disfunkcionalnom jetrom

Primjenjuje se jednom na dan, posle jela sa dosta tečnosti. Pacijenti sa produktivnim kašljem, upornim bronhitisom ne treba da uzimaju kapsule pred spavanje.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Živimo u vremenu kada je prevencija ključ dobrog zdravlja. Suplementacija dobrim nutrijentima, kvalitetnim nutrijentima je jedan od koraka na putu očuvanja našeg dobrog imuniteta, kao i funkcionalog organizma. Zato za sebe treba birati provjerene preparate dokazanog kvaliteta kao što u svojoj ponudi ima 7 NUTRITION.

Svi 7 NUTRITION suplementi su na popustu -20% u svim Tea Medica apotekama od 17. do 23. u mjesecu.

Tea Medica
foto: Tea Medica