Bolesti digestivnog sistema su naša briga

Svakodnevni stres i obaveze sa kojima se susrijećemo često su okidač za naše zdravlje. Jedna od slabih tačaka i među prvima koja utiče na sve nas jeste gastroenterološka smetnja koju možemo prepoznati kada imamo: bol i neprijatnost u stomaku (gorušicu, nadutost ili grčeve), promjene u stolicama (proliv, zatvor ili promjena u boji stolice), gubitak težine(kada se dešava neočekivano i bez nekog posebnog razloga).

20111 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Rano otkrivanje simptoma može pomoći u sprečavanju ozbiljnijih problema kao što su: čir na želucu, Kronova bolest, poremećaj u radu debelog crijeva, hemoroidi, bolesti jetre i žučne kese, benigni i maligni tumori.

Zlatni standard u dijagnostici ovih bolesti čine endoskopski pregledi – gastroskopija (pregled jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva) i kolonoskopija (pregled debelog creva i završnog dela tankog creva).

Osim pacijenata koji imaju izražene simptome poput: mučnine, nadimanja, bolova u stomaku, krvave stolice, dugotrajnog zatvora ili dijareje, ovi pregledi se preporučuju jednom godišnje svim ljudima nakon 50god života, pacijentima koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu na odredjena oboljenja iz ove grupe.

Kako endoskopski pregledi spadaju u blago “neprijatne preglede” i radi što većeg komfora za pacijenta, a ujedno i što bolje odradjenog pregleda, najčešći izbor je da se ove procedure rade u anesteziji.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Ono što je nekad predstavljalo neprijatan pregled na koji bi svako od nas išao samo u slučajevima kad ne postoji drugo rješenje u Poliklinici Konzilijum svakom pacijentu je omogućen pregled i dijagnostika tima sa dugogodišnjim iskustvom : anesteziologa Prof. dr Ljubice Pejakov koja će se pobrinuti da ulazak u anesteziju prođe bezbjedno i što bezbolnije i gastroenterohepatolog dr. Velimira Miloševića čiji pregledi i dijagnostika su prepoznatljivi i neupitni.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Svaka dalja dijagnostika i pregledi tankog i debelog crijeva uvijek je moguća kod nas I na magnetnoj rezonanci i low dose skeneru, pa se enterografija i kolonografija mogu obaviti u jednom pregledu i jednom danu a po potrebi pacijenta i u dva navrata. MR enterografija predstavlja dijagnostički metod koji se koristi za vizualizaciju i ispitivanje tankog crijeva, posebno njegovih delova koji nisu lako dostupni tradicionalnim metodama, poput endoskopije, dok se MR kolonografijom na magnetnoj rezonanci uvijek može ispitati debelo crijevo radi otkrivanja promjena kao što su polipi ili tumori. Ovi pregledi se mogu obaviti kako na magntenoj rezonanci tako i na LOW dose skeneru.

Da zdravlje bude na prvom mjestu Poliklinika Konzilijum

Lider u dijagnostici.

Pozovite I informišite se 020/650-660 i067/650-670

Skadarska br 2.