Raštan za dobro zdravlje: U SAD hrana za bogate, kod nas na dohvat ruke

Ova biljka je u posljednjih desetak godina doživjela pravi procvat na američkim jelovnicima, a mnogi je stručnjaci preporučuju kao neizostavan dio jelovnika

13897 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: svetplus.com
Ilustracija, Foto: svetplus.com

Uzgoj i upotreba raštana pripisuju se još starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima, a u našim krajevima se uzgaja od 4. vijeka. Raštan ima važno mjesto u kulinarskoj ponudi i prehrani stanovništva Europe, Azije i Amerike zato što, iako niskokalorična, sadrži bogatstvo vitamina, minerala i biljnih materija od kojih su mnoge korisni za zdravlje ljudi.

Sve biljke iz porodice kupusnjača kojoj pripada raštan imaju otprilike jednaku hranljivu vrijednost i obiluju dijetalnim vlaknima, vitaminima iz B grupe i vitaminom C, ali raštan i lisnati kelj sadrže nešto više folne kiseline i kalcijuma, zbog čega se preporučuju u ishrani trudnica zbog razvoja zdravog nervnog sistema djeteta. Raštan obiluje cinkom, fosforom, kalijumom, manganom, magnezijumom i gvožđem.

Osim sadržaja pomenutih vitamina i minerala i ostalih hranjivih materija za ljudski organizam, značaj raštana u ljudskoj ishrani ogleda se u sadržaju fitohemikalija, tj. biljnih specijalizovanih metabolita koji su važni u interakciji biljke s okolinom, a mogu imati pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje. Iako nisu neophodne materije za funkcioniranje ljudskog organizma, pomažu mu štiteći ga u borbi i prevenciji bolesti, uravnotežavajući ili podstičući tjelesne funkcije.

raštan
foto: trebinjelive.info

Zahvaljujući velikoj toleranciji raštike na niske temperature, biljke mogu preživjeti zimu i poslužiti kao svježe povrće od kasne jeseni do ranog proljeća sljedeće godine kada je dostupno manje svježeg povrća.

Koliko je ovo mediteransko povrće popularno u svijetu svjedoči podatak da je prestižni New York Times raštan uvrstio među najzdravije i najskuplje namirnice, za koje će ljubitelji izdvojiti i do stotinjak dolara zbog izuzetnih nutritivnih i ljekovitih svojstva.

Neke od dobrobiti konzumiranja raštana su:

Odličan izvor kalcijuma

Raštan je jedan od najboljih izvora kalcijuma, minerala neophodnog za zdravlje kostiju, pa se redovnim konzumiranjem ove biljke može smanjiti rizik od osteoporoze, bolesti koja podrazumijeva smanjenje koštane gustine i povećava opasnost od preloma, naročito kod žena u menopauzi.

Osim što je bogat kalcijumom, koji je u trudnoći veoma važan i za majku i za dijete, raštan sadrži i folnu kiselinu, koja je naročito važna u prvom trimestru trudnoće. Naime,ovaj nutrijent učestvuje u brojnim procesima u organizmu, a posebno je važan u trudnoći, jer učestvuje u formiranju neuralne cijevi ploda.

Za zdravlje očiju

Vitamin A, lutein i zeaksantin, koje sadrži biljka raštan , poznati su kao zaštitnici očiju od oštećenja koja prouzrokuju slobodni radikali, dok karotenoidi iz raštana sprječavaju razvoj katarakte (sive mrene).

Za zdravlje srca i regulaciju pritiska

Stručnjaci savjetuju osobama sa hipertenzijom da obavezno uvrste u ishranu raštan, budući da dokazano smanjuje rizik od bolesti srca. Bogat je vitaminom B6, koji snižava nivo homocisteina, amino-kiseline čije visoke vrijednosti u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju.

Protiv raka jajnika

Raštan je bogat flavonoidom maempfero-lom, a istraživanja su pokazala da su žene koje unose u organizam dovoljno ovog sastojka izložene čak 40% manjem riziku od obolijevanja od karcinoma jajnika. Osim u raštanu, maempferola ima i u brokoliju, spanaću, praziluku, zelenom čaju i borovnicama.

Kako se raštan priprema

U ishrani se koristi isključivo lišće, koje je najbolje kuvati na pari ili u vodi, ali ga ne treba prekuvati kako ne bi postao gorak i izgubilo hranljive materije. Pazite da mu listovi budu čvrsti, intenzivne zelene boje, nikako žuti ili smeđi. Treba ga kuvati svega pet do deset minuta i začiniti maslinovim uljem, morskom solju i limunovim sokom, bijelim lukom i, po želji, biberom. Odlično se slaže s krompirom, a domaćice ga često spremaju i sa suvim mesom.

Bonus video: