Ima ih na sve strane: Ove informacije o štitnoj nisu tačne

Žlijezda od svega pet centimetara proizvodi hormone koji kontrolišu metabolizam, srčanu aktivnost i raspoloženje

9267 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ultrazvuk štitne žlijezde je ključni alat koji omogućuje preciznu dijagnostiku, praćenje i upravljanje različitim stanjima štitne žlijezde. Redoviti pregledi ultrazvukom mogu pomoći u očuvanju zdravlja štitne žlijezde i pravovremenom reagiranju na potencijalne probleme.

Štitna žlijezda, mala žlijezda smještena u vratu, ima ogroman uticaj na naše tijelo i igra veliku ulogu u održavanju zdravlja. Ali, često je zanemarena sve dok se ne pojave vidljivi simptomi. Stručnjaci ističu važnost preventivnih pregleda štitne žlijezde kako bi se naglasila ključna uloga ovog organa i potreba za ranim prepoznavanjem mogućih problema.

Štitna žlijezda je endokrina žlijezda smještena u prednjem dijelu vrata, ispod Adamove jabučice i uz dušnik. Iako je relativno mala, oko pet centimetara, igra ključnu ulogu u regulaciji tjelesnih funkcija. Proizvodi hormone, poput trijodtironina (T3) i tiroksina (T4), koji kontrolišu metabolizam, rast i razvoj tijela.

štitna žlijezda
foto: Shutterstock

Ti hormoni su od suštinskog značaja za pravilno funkcioniranje gotovo svih organa, utičući na srčanu aktivnost, tjelesnu temperaturu, energiju i raspoloženje.

Štitna žlijezda takođe reguliše koliko brzo ili sporo tijelo koristi energiju iz hrane, utičući na težinu i nivo energije. Jod, esencijalni mineral, ključan je sastojak hormona štitne žlijezde, a nedostatak joda može dovesti do problema u njenom funkcionisanju, piše Večernji list.

Štitna žlijezda zahtijeva redovne preglede kako bi se na vrijeme otkrile moguće nepravilnosti ili poremećaji.

„Ultrazvuk štitne žlijezde je ključni alat koji omogućava preciznu dijagnostiku, praćenje i upravljanje različitim stanjima štitne žlijezde. Redovni pregledi ultrazvukom mogu pomoći u očuvanju zdravlja štitne žlijezde i pravovremenom reagovanju na potencijalne probleme“, ističe dr Doroteja Bosilj, radiološkinja Croatia Poliklinike u Varaždinu.

Ovaj je pregled od izuzetne važnosti jer omogućava detaljan prikaz štitne žlijezde pa onda i otkrivanje čvorova ili promjena. Takođe, ultrazvukom se diferenciraju benigni i maligni čvorovi, prate promjene i nema izlaganja jonizujućem zračenju, što ga čini bezbjednim za ponovljene preglede. Ultrazvuk štitnjače pomaže i pri vođenju terapije što je izuzetno korisno u upravljanju liječenjem i prilagođavanju terapije individualnim potrebama.

Jedan od najvažnijih aspekata ultrazvuka je rana detekcija problema sa štitnjačom. Otkrivanje nepravilnosti u ranoj fazi omogućava pravovremeno djelovanje i liječenje, što može značajno da poboljša ishod.

Najčešći mitovi o štitnjači

Razumijevanje istinitih činjenica o štitnjači ključno je za očuvanje zdravlja.

Ovo su najčešće greške koje specijalisti čuju:

„Ako nemate simptome, vaša štitna žlijezda je u redu"

Istina je da štitna žlijezda može imati problema čak i ako ne postoje vidljivi simptomi. Brojne bolesti štitne žlijezde, poput Hashimotovog ili Gravesovog oboljenja, mogu napredovati bez primjetnih simptoma u početnim fazama.

"Svi čvorovi na štitnoj žlijezdi su opasni"

Većina čvorova na štitnjači su benigni. Tek manji procenat čvorova može biti kancerogen. Ipak, važno ih je redovno pratiti i, ako se primijeti promjena, posavjetovati se s ljekarom.

"Štitna žlijezda utiče samo na težinu"

Sve se češće u medijima nalazi informacija da štitna žlijezda utiče samo na težinu. Štitna žlijezda kontroliše metabolizam, ali njeni poremećaji mogu imati utjecaj na cijelo tijelo, uključujući raspoloženje, energiju, pa čak i srčanu funkciju.

"Muškarci nemaju problema sa štitnjačom"

Dok je istina da su žene sklonije oboljenjima štitne žlijezde, muškarci takođe mogu imati problema s ovom žlijezdom. Zato i muškarcima trebaju redovni pregledi.

Jednom kada počnete s lijekovima za štitnjaču, moraćete ih uzimati cijeli život"

Ovaj mit pacijente često obeshrabruje da redovno idu na preventivne preglede. To nije uvijek slučaj. Različiti uzroci problema s štitnom žlijezdom zahtijevaju različite terapije. Ponekad se problemi mogu riješiti ili se mogu postići poboljšanja promjenama u načinu života.

Bonus video: