Čaj od brusnice: Dobar za urinarni trakt, zube, srce, mršavljenje…

Brusnici se pripisuju brojna ljekovita svojstva, a posebno dobro utiče na imunološki sistem i metabolizam

4019 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svaki dan saznajemo za neka nova naučna otkrića i proizvode s ljekovitim svojstvima, posebno kad je riječ o biljnim proizvodima. Međutim, postoje neki proizvodi koji su „klasik“ i dobri stari znalci ljudskog tijela. Voćni čaj od davnina je prijatelj našem imunološkom sistemu, a sve se češće priprema čaj od brusnice, koji, osim prijatnog mirisa i okusa, ima i puno pozitivnog uticaja na zdravlje.

Antioksidansi – naši tjelohranitelji

Brusnica je biljka koja je poznata po antioksidansima, vlaknima i velikom količinom vitamina C. Zbog toga joj se pripisuju brojna ljekovita svojstva, a posebno dobro utiče na imunološki sistem i metabolizam. Bobice brusnice naročito su bogate antioksidansima i upravo se od njih najčešće sprema čaj za hladne zimske dane.

Spas za urinarni trakt

Čaj od brusnice najpoznatiji je po svojim uroantiseptičkim svojstvima jer jako uspješno pomaže pri ublažavanju urinarnih infekcija, kao što su upala bubrega ili upala mokraćne bešike. Naučna istraživanja pokazala su da je to zbog toga što brusnica ima mogućnost vezivanja gvožđa, a time se smanjuju urinarne infekcije.

Superbobice za superzdrave zube

Nešto je manje poznata činjenica da se čaj od brusnice može koristiti i za oralnu higijenu. Iako se u tu svrhu koristio domaći čaj od brusnice, sad postoje naučna istraživanja koja dokazuju kako polifenoli u brusnici imaju sposobnost da onemoguće bakterijama da proizvode glukane pa se tako bakterije ne mogu zalijepiti za zube.

Jednostavnije rečeno, to znači da antiseptička svojstva čaja od brusnice pomažu pri uklanjaju zubnih naslaga i uništavanju bakterija koje prouzrokuju šupljine među zubima. Osim toga, rađena su laboratorijska istraživanja koja dokazuju da se korištenjem čaja od brusnice, bakterije ne lijepe za zube i tako ne stvaraju karijes, a mogu se spriječiti i bolesti desni, piše encian.hr.

Oči su odraz zdravlja

Svi znamo koliko su naspavanost i odmor potrebni i važni za normalno funkcionisanje. Kad nas peku ili bole oči ili nam se pred njima muti, nesposobni smo za bilo kakav rad i jedino što želimo jeste da zažmurimo i spavamo. Čaj od brusnice i ovdje priskače u pomoć.

brusnica
foto: revolutiontea.com

Naime, brusnica može pomoći pri obnavljanju ćelija koje su zaslužne za dobar vid i vrlo uspješno opušta mišiće oka nakon dugotrajnog napora zbog čitanja, korištenja računara i slično. Naučno je dokazano da brusnica sadrži antocianine i proantocianide, koji štite mrežnicu oka i tako olakšavaju višesatnu koncentraciju i umanjuju naprezanje očiju.

Srce – organ koji život znači

Brusnice su bogate fitohemikalijama, a dokazano je da one smanjuju holesterol pa na taj način čuvaju ljudsko srce i zdravlje krvi. Fitohemikalije se posebno lako dobiju iz čaja od brusnice pa je njegovim korištenjem smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zbog svog protiv upalnog djelovanja, čaj od brusnice može pomoći pri smanjenju krvnog pritiska i otklanjaju stresa, koji takođe može biti jako štetan na srce.

Pomoć pri mršavljenju

Uz pravilnu ishranu i vježbanje, dobro je naučiti i pokoji trik za lakše gubljenje kilograma. Čaj od brusnice izvrsno je rješenje jer pomaže da se otklone naslage masti iz tijela, poboljšava rad gastrointestinalnog trakta, ubrzava metabolizam i olakšava probavu.

Za one kojima je izrazito teško da promijene ishranu i odreknu se nekih omiljenih namirnica, dobra je vijest što se, nakon unosa čaja od brusnice, osjećaj punoće u stomaku pojavljuje brže nego inače. Dakle, uz malo volje i truda, čaj od brusnice značajno može ubrzati vaš proces mršavljenja.

Štit zdravlja

Brusnica se danas sve češće svrstava u superhranu jer zbog svojih nutritivnih i ljekovitih svojstava pomaže u otklanjanju brojnih poteškoće, a čaj od brusnice postao je neizostavan napitak za zimske dane. Budući da je prijatnog ukusa i širi svoj primamljiv miris, čaj od brusnice nije mrsko konzumirati kao „obične“ lijekove, a na ljudsko zdravlje djeluje ljekovito i umirujuće. Čaj od brusnice „kralj“ je antioksidansa i u prvoj je liniji odbrane ljudskog zdravlja.

Kako se priprema

Jednu do dvije kafene kašičice usitnjenog ploda preliti sa 250 ml hladne vode i ostaviti da odstoji najmanje sat do dva (može i preko noći), potom zagrijati do ključanja, sud poklopiti, ostaviti da stoji 3-5 minuta. Procijediti i piti.

Bonus video: