Ovo su kombinacije hrane i ljekova koje morate izbjegavati

Ono što jedemo ima veliki uticaj na to kako naša tijela obrađuju ljekove

7814 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ne savjetuje se da uzimate ljekove na prazan želudac često nam se kaže da pojedemo zalogaj prije nego popijemo bilo koju tabletu. Međutim, ono što jedemo ima veliki uticaj na to kako naša tijela obrađuju ljekove, a neke namirnice mogu da poboljšaju efikasnost lijeka, dok je druge mogu smanjiti.

Neke kombinacije ljekova i hrane mogu čak dovesti do krvnih ugrušaka ili oštećenja jetre. Važno je pročitati uputstvo i lijeku prije nego što počnete da uzimate novi lijek.

Ovih pet namirnica nikada ne smijete da miješate s određenim ljekovima kako biste izbjegli neprijatne komplikacije.

Mlječni proizvodi i antibiotici

Mlječni proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta mogu ometati apsorpciju antibiotika tetraciklina i kinolona. Kalcijum se vezuje za antibiotik u digestivnom traktu, smanjujući njegovu apsorpciju i efikasnost.

Da biste to izbjegli, bolje je uzimati antibiotike nekoliko sati prije ili nakon što jedete mlječne proizvode. Takođe, trebali biste biti oprezni kada jedete zrele i stare sireve i meso kada uzimate neke ljekove za depresiju.

Odležana i dimljena hrana uključujući Camembert, Gaudu sadrži aminokiselinu zvanu tiramin. Ljekovi inhibitori monoamin oksidaze, propisani za stanja kao što su depresija i hemoterapija, smanjuju sposobnost tijela da preradi tiramin.

Lisnato povrće i razrjeđivači krvi

Ako uzimate ljekove za razrjeđivanje krvi poput varfarina, dobro je obratiti pažnju na to koliko lisnatog povrća jedete.

Namirnice poput spanaća, kelja i brokule, koje se preporučuju zbog svojih zdravstvenih prednosti bogate su vitaminom K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi.

Kelj, zajedno s drugim lisnatim zelenim povrćem poput spanaća može poništiti efekte ljekova za razrjeđivanje krvi kao što je varfarin, povećavajući zgrušavanje krvi.

Piće i ljekovi protiv bolova

Neki ljekovi protiv bolova, antidepresivi i ljekovi protiv dijabetesa takođe mogu izazvati niz komplikacija kada stupe u interakciju s alkoholom, prenosi klix.ba.

Ove interakcije mogu dovesti do vrtoglavice, pospanosti, oštećenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija. 'Alcohol Change UK' upozorava da nikada ne smijete miješati alkohol sa: antibioticima metronidazolom i tinidazolom ili antidepresivima inhibitorima monoaminooksidaze (MAOI).

Ljekovi
foto: Shutterstock

Isto tako, treba izbjegavati alkohol ako uzimate ljekove protiv bolova koji se izdaju samo na recept, kao što su tramadol, gabapentin i kodein i drugi ljekovi slični morfijumu.

Konzumiranje alkohola uz ove ljekove može biti opasno, što može dovesti do teške pospanosti i drugih nuspojava, kao što je mučnina.

Kafa i antipsihotici

Antipsihotični ljekovi mogu pomoći u liječenju ljudi sa šizofrenijom, bipolarnim poremećajem i velikim depresivnim poremećajem. Međutim, uzimanje tableta s kofeinom u obliku čaja ili kafe može učiniti da vaše tijelo apsorbuje manje ovih ljekova nego ako ih uzimate s vodom.

U međuvremenu, istraživanje je pokazalo da kofein može povećati nuspojave nekih antipsihotika i ljekova za ADHD, što dovodi do povećanog broja otkucaja srca i krvnog pritiska.

Grejpfrut i statini

Statini su ljekovi koji snižavaju nivo holesterola lipoproteina niske gustine takođe poznatog kao "loš holesterol" u vašoj krvi. Oni uključuju ljekove kao što su Lipitor, Lescol, Lipostat, Crestor i Zocor.

Nuspojave statina mogu uključivati ​​bolove u mišićima. Ako uzimate neku drugu vrstu statina, ograničite unos soka od grejpfruta na vrlo male količine ili ga potpuno izbjegavajte.

Bonus video: