Muči vas zatvor? Nekoliko trikova koji mogu pomoći

Pogledajte koje namirnice i njihove kombinacije pomažu pražnjenje crijeva, a važan je i položaj tijela dok ste u toaletu

6383 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bez sumnje, nemogućnost pražnjenja crijeva je jedno od neprijatnijih osjećanja koje možemo da doživimo. Prema Klivlendskoj klinici, zatvor se najčešće javlja “zbog promjena u ishrani ili rutini ili zbog nedovoljnog unosa vlakana”. Naravno, ako je problem izuzetno bolan ili uporan, trebalo bi da posjetite svog ljekara.

Pitanje koje se nameće je šta je redovna stolica. Tehnički, sve manje od tri pražnjenja crijeva nedjeljno je definicija zatvora, ali to ne mora biti slučaj. Učestalost pražnjenja crijeva na nedjeljnom nivou varira od osobe do osobe. Za neke ljude to je tri puta dnevno, za druge nekoliko puta nedjeljno.

Ali ako tražite brzo olakšanje, ljekar za zdravlje crijeva otkriva tri stvari koje će vas “odmah otjerati u toalet”, piše Best Life.

Smokve

Na svom popularnom TikTok kanalu, doktorka prirodne medicine Džanin Bouring ističe da su smokve odličan izbor za podsticanje pražnjenja crijeva jer su bogate vlaknima.

Ostale namirnice bogate vlaknima koje preporučuje Klivlendska klinika su šljive, pšenične mekinje, pomorandže, ananas, bobice…

Hidratacija

"Da biste održali crijeva u dobroj formi, važno je da ostanete pravilno hidrirani vodom dobrog kvaliteta", navodi Bouring. Kada ne pijete dovoljno tečnosti, vaša stolica može postati suva i tvrda, što otežava njeno izlučivanje.

Prema Američkim nacionalnim akademijama nauka, inženjerstva i medicine, kako ih citira klinika Mejo, muškarci bi trebalo da konzumiraju približno 15,5 čaša tečnosti dnevno, dok bi žene trebalo da konzumiraju 11,5 čaša. Otprilike 20 odsto dnevnog unosa tečnosti obično dolazi iz hrane, a ostatak iz pića, objašnjavaju stručnjaci.

Takođe, izbjegavajte pića koja dehidriraju tijelo, kao što su kofeinska pića, slatka gazirana pića i alkohol.

Maslinovo ulje u kafi

Poznato je da kafa stimuliše pražnjenje crijeva, a to potvrđuju i naučna istraživanja, uključujući i studiju iz 2022. godine objavljenu u časopisu “Nutrients” koja pokazuje da kafa stimuliše i lučenje želudačnih sokova i crijeva. Ali Bouring ima trik da ga učini još efikasnijim: dodajte maslinovo ulje u jutarnju šoljicu kafe.

Studija iz 2021. godine objavljena u “Journal of Pediatric Surgery” otkrila je da je maslinovo ulje efikasno u ublažavanju zatvora, a u zasebnom TikTok video-snimku, Bouring citira drugu studiju koja je otkrila da su „žene koje su dodale u doručak samo jednu supenu kašiku maslinovog ulja iskusile veći gubitak masti i značajan pad krvnog pritiska u poređenju sa onima koje nisu", prenosi N1.

"Ovaj izvanredan rezultat može se pripisati prisustvu polifenola u maslinovom ulju, koji efikasno smanjuju upale u digestivnom traktu i podstiču rast korisnih bakterija", objašnjava.

konstipacija
foto: Shutterstock

Za sve ove prednosti, ona predlaže da u jutarnju kafu dodate kašiku maslinovog ulja.

Ostale preporuke za samopomoć kod zatvora iz Klivlendske klinike uključuju vježbanje, izbjegavanje prerađene i pržene hrane i podizanje nogu kada sjedite na WC šolji.

Naravno, ako često imate poteškoća kao što su zatvor, dijareja ili bilo koji drugi problem u vezi sa funkcijom crijeva, vaš prvi korak treba da bude konsultacija sa ljekarom. Određeni ljekovi i suplementi mogu izazvati zatvor, kao i osnovni zdravstveni problemi kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ili dijabetes.

Čaj od nane ili đumbira

Nana i đumbir su dokazano efikasni kod zatvora, kao i kod brojnih drugih problema sa varenjem. Pepermint sadrži mentol koji opušta mišiće digestivnog trakta. Đumbir je ljekovita biljka koja „zagrijava“, odnosno podstiče intenzivniju proizvodnju toplote u tijelu i na taj način može da ubrza usporeno varenje. Čaj od đumbira je bolji izbor od tableta jer sama topla voda djeluje stimulativno na varenje. Ovo je sjajan način da se riješite neprijatnih problema kao što su grčevi, nadutost i zatvor.

Ricinus

Ovaj lijek protiv bio je poznat našim prabakama. Preporučuje se i upotreba ricinusovog ulja kao laksativa: popijte jednu ili dvije kašičice na prazan stomak i trebalo bi da osjetite rezultate u roku od osam sati. Zašto? Jedan od sastojaka ovog ulja se razgrađuje i pretvara u supstancu koja stimuliše debelo i tanko crijevo.

I još jedan trik kako se riješiti zatvora

Kada sjednete na WC šolju, pod stopala stavite malenu klupicu, naopako okrenuti lavor ili kutiju od cipela (nešto te visine) kako bi vam nivo koljena bila iznad nivoa zadnjice, odnosno položaj tijela ličio na čučanj. To je puno prirodniji položaj za pražnjenje crijeva, od klasičnog sjedenja na WC šolji. Sličan je još jedan položaj koji možete isprobati - stavite stopalo jedne noge na koljeno druge.

Bonus video: