Nikako ne treba prati zube u ovim situacijama: Oštetićete gleđ

Ponekad je važno odložiti pranje zuba kako se ne bi oštetila zubna gleđ, savjetuje londonska zubarka

7161 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi znamo da zube treba prati dva puta dnevno. Ali postoje slučajevi kada ih ne biste trebali četkati, kaže londonska zubarka dr Shaadi Manouchehri.

Korištenje četkice za zube odmah nakon doručka, nakon povraćanja ili nakon žvakanja slatkiša moglo bi uništiti vašu zubnu gleđ, upozorila je. Iako ćete u tim slučajevima poželjeti da što prije očistite usta, to bi moglo da pogorša stvari, prenosi Daily mail.

Sadržaj želuca je izrazito kisjeo, a i usta su nakon povraćanja u vrlo kiselom stanju, tako da, ako operete zube odmah nakon toga, zapravo ćete istrošiti zubnu gleđ, rekla je dr Manouchehri u videu na Instagramu koji je podijelila sa svojih 19.000 pratilaca.

Usna šupljina je kisjela i nakon jela. To je zato što se kiselina proizvodi kada bakterije u vašim ustima razgrađuju šećer u hrani.

Ova kisjelina otapa površinu zuba, što je prva faza karijesa. Zato se preporučuje da operete zube čim ustanete, a pranje zuba odmah nakon doručka nikad nije dobra ideja.

pranje zuba
foto: Shutterstock

Nakon što ste upravo jeli, usta su u vrlo kisjelom stanju, pa ako perete zube, trljate kisjelinu na zub, što je mineral i može da ga istroši, pojašnjava dr Manouchehri.

Uzimanje četkice za zube prerano nakon što ste pojeli slatkiš takođe predstavlja opasnost od karijesa jer se kisjelina trlja po ustima. Kako biste to izbjegli, treba da pričekate barem sat vremena da operete zube nakon slatkiša, prenosi Ordinacija.

Čim ste pojeli slatkiše, usta su ih preradila u kisjelinu koja će se trljati po zubima i uništiti zubnu gleđ. Slatka hrana i piće glavni su uzrok karijesa, kaže ona.

Karijes može biti izazvan nakupljanjem lepljivog sloja bakterija koji se zove plak. Vremenom ova bakterija oštećuju površinu zuba, prouzrokujući pojavu rupa i bijelih, smeđih ili crnih mrlja na zubu.

Drugi znakovi karijesa uključuju zubobolju i oštar bol u zubu kada jedete ili pijete vruće, hladne ili slatke stvari.

Bonus video: